Preparate gustoase şi sănătoase pentru masa de Paşte
Pregătirile pentru Paşte sunt în toi. Pentru masa sărbătorească, gospodinele sunt ocupate cu preparatele tradiţionale. Pentru că în jurul mesei de Paşte se adună toată familia, potrivit tradiţiei, totul trebuie să fie impecamil: faţa de masă imaculată, decoraţiunile florale, proaspete, ouăle roşii şi lumânările-aşezate în suporturi luminoase. Pentru alcătuirea meniului, gazdele vor ţine seama şi de preferinţele culinare ale invitaţilor, şi de starea lor de sănătate. Nu în ultimul rând, un meniu trebuie ales după anumite criterii :preparatele să fie dintre cele mai apetisante şi mai originale.
La aperitiv, şvaiţer şi Cheddar
La aperitiv, serviţi brânzeturi tari, cum ar fi şvaiţerul şi brânza Cheddar. Atât aroma, cât şi elementele lor nutritive sunt atuuri care le aliniază pe lista alimentelor preferate. Ambele tipuri de brânză trebuie consumate, totuşi, cu moderaţie , deoarece sunt bogate în calorii (peste 378).
Studii recente menţionează faptul că brânzeturile tari, numite "vechi", pot fi folosite ca alternativă la desert.
Alături de brânză şi de ridichii de lună, invitaţii vor servi ouă , după ce au ciocnit, potrivit tradiţiei.
La masa sărbătorească de Sfintele Paşti, lângă friptura tradiţională de miel, de vânat sau de ied ,se serveşte o garnitură mai deosebită , un răsfăţ pentru oaspeţii noştri.
Potrivit specialiştilor, o garnitură de mei este ideală lângă friptura de miel sau de ied. Meiul, supranumit „Regele cerealelor" este foarte apreciat pe plan mondial, iar medicul nutriţionist american Paavo Airola vorbeşte la superlativ despre mei, ca fiind „cereala cu cele mai multe substanţe nutritive din lume, un aliment minunat şi complet, bogat în proteine şi cu un conţinut scăzut de amidon care se digeră uşor şi nu provoacă niciodată gaze sau fermentări în stomac".
Cum se prepară garnitura de mei
Pentru cinci porţii se fierb 500 grame de mei, la foc mic: Când este aproape gata, se adaugă 10 linguri de morcov ras, două legături de mărar, două linguri de cimbru şi ulei de măsline (după gust-cinci-şase linguri).
Grâuşorul, sub formă de salată
În alimentaţie, frunzele grâuşorului sunt folosite sub formă de salată, care este o garnitură excelentă pentru carnea de miel sau de ied . Planta are o savoare aparte, care se resimte şi în alte preparate culinare: supe, ciorbe şi diferite mâncăruri de legume În acest caz, se adaugă câte 250 grame la o oală de supă de zarzavat de 3 kg).
Salata preparată din frunze de grâuşor se asezonează cu pătrunjel, cu mărar şi cu ridichii de lună, tocate mărunt. Dieta cu grâuşor este foarte hrănitoare datorită vitaminei C şi mineralelor conţinute.
Peştele, obligatoriu în meniu
Serviţi peşte la masa festivă de Paşte pentru a fi sănătoşi tot anul, cum spune tradiţia. Dacă vreţi să reduceţi cantitatea de grăsimi din meniul vostru, dar să vă bucuraţi şi de savoarea preparatelor culinare, alegeţi peştele, un aliment cu o deosebită valoare nutritivă, o sursă de proteine mai sănătoasă decât carnea. Pe lângă proteine, carnea de peşte mai conţine o mulţime de substanţe active: vitaminele A, B, D şi minerale, precum: iodul, florul, potasiul, fosforul, seleniu, cupru şi zincul (substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a metabolismului), alături de acizii graşi din familia Omega 3 şi Omega 6 (la peştii de apă rece-tonul şi macroul-de exemplu).
De aceea, peştele este indicat şi persoanelor cu insuficienţă cardiacă şi suferinzilor de scleroză.. Şi lista efectelor terapeutice ale peştilor asupra sănătăţii nu se opreşte aici, ne explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Pe lângă faptul că vă scapă de kilogramele în plus, peşte vă ajută să vă simţiţi în formă şi plini de energie.
Reţetă pentru masa festivă
Delicii cu fileuri de peşte
Timp de preparare: 50 minuteCalorii: 90/100gIngrediente: 8 fileuri de peşte (crap, şalău mic sau pangasius ), 100 ml ulei de măsline, câte o legătură de pătrunjel şi de mărar, 3-4 frunze de ţelină, 6 roşii, 2 căţei de usturoi, 3 linguri de făină, 150 g parmezan, cimbru- după gust.
Preparare: Curăţaţi şi spălaţi peştele, apoi lăsaţi-l să se scurgă pe un prosop de bumbac. Între timp, tocaţi mărunt pătrunjelul şi mărarul şi sotaţi-le în trei linguri cu ulei. După ce s-au înmuiat, adăugaţi cimbrul şi roşiile tăiate cubuleţe. Sosul acesta trebuie lăsat la foc mic, zece minute, amestecând continuu cu o lingură de lemn, după care stingeţi focul. Pudraţi peştele cu făină şi prăjiţi-l într-o tigaie cu ulei încins. După ce-aţi prăjit fileurile, aşezaţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei, iar deasupra turnaţi sosul şi presăraţi caşcavalui ras. Puneţi cratiţa în cuptorul încins; după opt minute, stingeţi focul. Poftă bună!
Carnea de ied, mai slabă decât carnea de pui
De Paşte, preparatele din carne de miel sunt la loc de cinste pe masa românilor. Pentru că mielul are o carne grea, multe persoane aleg ca alternativă carnea de ied, apreciată de medici. Totodată, nutriţioniştii spun că iedul ar fi mai sărac în colesterol decât carnea de pui fără piele, deoarece iedul nu asimilează grăsimea în muşchi. Preparată la cuptor, la foc mic, carnea de ied este o delicatesă care poate fi servită cu o salată de crudităţi. Foarte gustoasă este şi carnea de ied afumată.
La masa festivă serviţi şi pâine proaspătă şi pâine prăjită., de secară şi intermediară.
Un desert rafinat cu nucă de cocos
O masă îmbelşugată se poate încheia cu un desert , rafinat şi sănătos, despre care oaspeţii voştri să-şi aducă aminte multă vreme.. Un desert gustos , uşor de preparat, poate fi salata de fructe , preparată din mere, pere, stafide, portocale, kiwi, asezonate cu scorţişoară, busuioc, miere şi cu nucă de cocos. Acest desert va menţine buna dispoziţie a musafirilor voştri.
Ce bem la masa de festivă
La carnea de miel sau de ied , cel mai potrivit este vinul roşu aromat. În schimb, la aperitiv sau la desert, este indicat vinul alb. De asemenea, după masă, specialiştii spun că putem bea 50 de mililitri de băuturi alcoolice , pentru efectul digestiv. În schimb, berea este una dintre băuturile nerecomandate la masa festivă pentru că ficatul o procesează foarte greu.
În acelaşi timp, după masa de Paşti, specialiştii ne sfătuiesc să evităm să bem cafea . Un studiu recent arată că, după o masă bogată în grăsimi, cafeaua afectează funcţiile pancreasului.
Apa minerală plată şi apa cu suc de lămâie se pot consuma după preferinţă.