Preparatul nelipsit din cârciumile de odinioară, trecut nedrept în uitare: Tuslamaua. Rețeta originală
Tuslamaua reprezintă o piesă importantă din moștenirea gastronomică a regiunii Dobrogea, fiind un preparat cu rădăcini turcești care a fost preluat și adaptat în bucătăria românească. Deși pare asemănătoare cu ciorba de burtă, tuslamaua este un fel de mâncare arhaic, cu o istorie aparte. Ingredientele de bază sunt similare, dar modul de preparare și aroma sunt distincte. Rețeta originală turcească s-a modificat de-a lungul timpului în România, fiind adăugate smântâna și hreanul, două ingrediente specifice bucătăriei autohtone. În schimb, în varianta turcească, iaurtul era folosit pentru a oferi gustul caracteristic.
Mâncarea Regilor: Tuslamaua în Timpul Vechi

Pe vremuri, tuslamaua era considerată un preparat rafinat, demn de mesele regale, care se fierbea pe foc timp de mai multe ore. În cuvintele lui Radu Anton Roman, specialist în gastronomia românească, tuslamaua se prepara timp de până la patru ore, fiind un fel de mâncare ce ademenea cu savoarea sa.
În acele timpuri, aceasta era considerată o mâncare de lux, consumată de cei înstăriți, pentru că era nu doar gustoasă, dar și destul de grea, având un impact semnificativ asupra sănătății.
Din păcate, în perioada comunistă, tuslamaua a început să dispară din restaurante, fiind înlocuită de ciorba de burtă, mai ieftină și mai rapid de gătit.
Tuslama înlocuită cu ciorba de burtă
Tuslamaua continuă să fie apreciată încă în unele zone din România. Deși nu este la fel de cunoscută precum alte preparate tradiționale, tuslamaua de burtă este considerată o adevărată delicatesă, mai ales la mesele de sărbători sau la întâlnirile cu familia.
Gospodinele care știu secretele rețetei pot crea o tuslamaua cu un gust rafinat, apreciată de toți cei care o gustă pentru prima dată.
Pe lângă ingredientele de bază, fiecare gospodină are propria rețetă secretă, care face din tuslamaua de burtă un preparat deosebit.
Dar rețeta originală a tuslamalei este aceasta:
- 500 g burtă de vită
- 1 picior de vițel
- 300 ml supă de vită
- 200 ml smântână
- 2 lingurițe făină
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 ou
- 4-5 căței de usturoi
- Ulei, sare și piper
Mod de preparare:
- Fierbe burta și piciorul de vită, adăugând ceapa, morcovii și păstârnacul.
- După ce carnea se desprinde de pe os, scoate-le și păstrează supa.
- Într-o cratiță cu ulei, călește usturoiul și adaugă burta tăiată fâșii.
- Prepară un amestec din ou, smântână, făină și supa de vită, apoi toarnă-l peste carne.
- Fierbe amestecul 10 minute, condimentează cu sare și piper, apoi adaugă usturoi pisat și zeamă de lămâie la servire.
Poftă bună!