Pui umplut – Andreea Ioniţă
Pentru umplutură folosim 200 g fasole fiartă, 150 g de cârnaţi afumaţi sau picanţi, o ceapă, o roşie, 2 căţei de usturoi, cimbru.
Mod de preparare
Ceapa şi usturoiul se toacă, se călesc. Se adaugă roşia cubuleţe, cârnatul curăţat de pieliţă şi tăiat mărunt. Când sunt gătite se adaugă fasolea şi cimbrul. Se umple puiul, după care se unge bine cu ulei amestecat cu boia iute şi dulce. Se pune lămâia peste umplutură şi se fixează cu scobitori. Se pune în tavă, se toarnă un pahar de vin alb sec şi un pahar de apă. Se acoperă cu folie de aluminiu. Se dă la cuptor pentru 40 de minute, se ia folia, se stropeşte cu zeamă din tavă şi se mai găteşte pentru încă aproximativ 30 de minute.
Eu am citit undeva că se găteşte 10 minute pentru fiecate 100 de grame. E mai bine să se cântărească puiul înainte. Se serveşte cald, alături de umplutură şi sosul din tavă amestecat cu zeamă de la lămâie. Bineînţeles sare şi piper după gust. Noi am folosit cârnat de vită picant.