Purceluşi cu cârnaţi – Iuliana Lako
Îţi trebuie: 2 căni făină, 1 cană lapte călduţ, 50 g margarină, 3 ouă, 1 cub de drojdie, sare, o bucată de cârnat de casă, 200 g caşcaval ras, piper boabe sau afine pentru ochi, scobitori;
Pregăteşti aşa:
Se adaugă drojdia sfărâmată în laptele călduţ puţin îndulcit. Se cerne făina şi se adaugă margarina, 2 ouă, sarea aproximativ o linguriţă şi se amestecă. După care se adaugă şi maiaua se începe frământatul adăugând atâta lapte călduţ de cât este nevoie.
Se acoperă aluatul şi se lasă la dospit până ce îşi dublează volumul. După care se pune pe masa de lucru cernută cu făină şi se întinde o foaie de 2 cm grosime. Se decupează cu gura unui pahar mare rondele şi tot atâtea rondele mici pentru bot. În mijlocul rondelelor mari se pune caşcaval ras şi o bucăţică de cârnat de casă.
Se prind marginile şi se pune în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Rondelele mici pentru bot se prind cu 2 scobitori. Iar în loc de ochi se pun 2 bobiţe de afine sau piper boabe. Din bucăţile rămase se fac urechiuşele şi codiţe răsucite. Se bate un ou cu fiurculiţa şi se ung purceluşi. Se lasă la dospit pentru 20 minute.
După care se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute.