Reţeta câştigătoare: Piept de raţă cu sos de portocale - Zoe Anghel
Câştigătoarea noastră se numeşte Zoe Anghel. Ea va primi o tigaie pentru clătite.
Ingrediente:
o jumătate de piept de rață, zeama stoarsă de la 2 portocale, coaja rasă de la 1 portocală, 2 linguri miere, 3 linguri sos de soia, 3-4 linguri cu coniac, sare, piper.
Mod de preparare:
Spălăm carnea şi o crestăm. Condimentăm cu sare și piper, doar pe partea cu carnea, și lăsăm pieptul de rață să stea la temperatura camerei timp de o oră, cu pielea în jos. Încălzim cuptorul. Așezăm pieptul de rață în tigaia rece, cu pielea în jos. Nu este nevoie să adăugăm grăsime sau ulei. Lăsăm să se prăjească la foc mic până când începe să se topească grăsimea de sub carne, apoi dăm focul mediu. Prăjim pieptul cam 5 minute, până când pielea devine rumenă și crocantă. Îl întoarcem și pe cealaltă parte și îl mai prăjim încă 2-3 minute. Pregătim o tavă pe care o încălzim goală în cuptor. Punem pipetul la cuptor şi-l lăsăm la temperatura de 180-200 de grade 12-14 minute. Scurgem mare parte din grăsimea din tigaia în care am prăjit pieptul, astfel încât să rămână doar 2-3 linguri și o punem înapoi pe aragaz. Turnăm coniacul și lăsăm câteva secunde, până când alcoolul se evaporă. Punem sosul de soia, coaja rasă de portocală și turnam sucul de portocale. Amestecăm continuu până când sosul de portocale este legat. La final punem mierea, amestecăm ușor doar până la omogenizare și închidem aragazul. Tăiem pieptul de rață perpendicular pe direcția fibrelor, în fâșii de maxim 1 cm grosime, peste care punem puțin sos. Servim cu legume trase în tigaie cu unt.