Rețeta câștigătoare: Prăjitura Tosca - Moica Andra Loredana
Ingrediente:
Pentru blatul 1:
6 albușuri,
150 g zahăr,
50 g mac,
2 linguri nucă de cocos,
3 linguri făină,
1/2 linguriță praf de copt;
Pentru cremă:
6 gălbenușuri,
8 linguri zahăr,
3 linguri amidon,
225 ml lapte,
200 g unt,
vanilie;
Pentru blat 2:
150 g biscuiți obișnuiți;
Pentru glazură:
100 g ciocolată amăruie,
50 ml frișcă lichidă,
50 g unt.
Preparare:
Albușurile le batem spumă tare cu un praf de sare. Adăugăm zahărul treptat și mixăm până bezeaua devine lucioasă. Adăugăm macul și nuca de cocos, apoi faina amestecată cu praful de copt. Compoziția o turnăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mic până se rumenește ușor deasupra. La cremă, frecăm gălbenușurile cu 6 linguri de zahăr până devin albicioase. Adăugăm amidonul și amestecăm bine să nu se formeze cocoloașe. Desfacem totul cu laptele rece și punem pe aragaz la foc mic. Amestecăm încontinuu până se îngroașă compoziția. Lăsăm la răcit. Între timp, batem untul spumă cu cele 2 linguri de zahăr rămase și cu vanilia și-l adăugăm câte puțin în crema de gălbenușuri bine răcită. Crema obținută se repartizează uniform pe blatul cu mac. Biscuiții îi însiropăm după plac cu rom, cafea, apoi îi aliniem frumos peste stratul de cremă. Pentru glazură, topim ciocolata împreună cu untul și frișca lichidă. Se aduce compoziția până la punctul de fierbere, apoi se omogenizează. Se lasă la răcit. Când a ajuns la consistența unei smântâni mai groase, se toarnă peste blatul de biscuiți. Se dă la frigider pentru câteva ore, apoi se porționează.