Reţete de la cititori: Cheesecake - Nicoleta Eşanu
Ingrediente (pentru 10-12 porţii):Pentru blat: 200 g biscuiţi integrali/graham/digestivi zdrobiţi, 50 g zahăr, 110 g unt topit.
Pentru crema de brânză: 1 kg cremă de brânză dulce grasă, 250 g zahăr, 3 linguri făină, 5 ouă mari, 80 ml frişcă lichidă (sau smântână), 1 lingură coajă rasă de lămâie, 1 linguriţă extract de vanilie. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Mod de preparare
Unge cu unt o tavă rotundă cu pereţii detaşabili şi diametrul de 22-26 cm. Cu cât tava e mai mică cu atât cheesecake-ul va fi mai înalt (eu am folosit hârtie de copt).
Încinge cuptorul la 170C. Pentru blat, amestecă biscuiţii zdrobiţi cu untul topit şi zahărul şi aşează acest amestec într-un strat uniform la baza tăvii şi pe o înălţime de 2 cm pe pereţii tăvii. Presează bine cu o lingură sau cu fundul unui pahar. Acoperă şi pune la frigider cât timp pregăteşti crema.
Bate cu mixerul brânza, zahărul şi făina, la viteza medie, timp de 2 minute până când obţii o spumă. Adaugă ouăle, unul câte unul, şi mixează pentru încorporare, maxim 30 de secunde pentru fiecare. Adaugă frişca lichidă (sau smântâna), vanilia şi coaja de lămâie şi mixează până când sunt încorporate. Ca să nu se crape suprafaţa prăjiturii ai grijă să nu mixezi prea mult amestecul de cremă de brânză. Pentru asta poţi lăsa ingredientele să ajungă la temperatura camerei timp de 2 ore. Nu uita să laşi mixerul la viteza mică sau medie. În final ar trebui să fie ca o spumă aerată, dar depinde şi de cât de grasă este brânza pe care o foloseşti.
Toarnă umplutura în blatul de biscuiţi pregătit mai devreme şi lasă-l la copt aproximativ 60 de minute .
Una dintre marile dileme la acest desert este să ştii când s-a copt. Când timpul de coacere s-a scurs, amestecul de brânză trebuie să fie ferm, dar atunci când mişti puţin tava acesta ar trebui să tremure uşor ca o gelatină, iar mijlocul ar trebui să fie încă uşor umed.
Scoate cheesecake-ul din cuptor şi cu ajutorul unui cuţit mare de patiserie desprinde marginile cheesecake-ului de tavă cât încă e fierbinte şi lasă-l să se răcească de tot. Abia apoi îl pui la frigider timp de câteva ore înainte să îl tai.
Îl puteţi servi cu orice fel de dulceaţă sau sirop preparat (eu am folosit dulceaţă de afine). Puteţi prepara un sos de fructe de pădure (proaspete sau congelate) din 150-200 g fructe cu 2-3 linguri de zahăr, 2-3 linguri de apă (dacă folosiţi fructe proaspete adăugaţi doar o lingură de apă şi ţineţi fuctele mai mult pe foc), 2 linguriţe zeamă de lămâie. Le puneţi la fiert la foc mic până când zahărul se divolvă. Apoi adăugaţi o linguriţă de amidon alimentar şi mai lăsaţi pe foc 2 minute până când sosul se îngroaşă. Zahăr se poate pune şi mai mult (dacă doriţi mai dulce).