Reţete de la cititori: Prăjitura cu gem de caise - Anişoara Ursan
Preparare1. Se prepară 2 blaturi, fiecare separat, din albuşurile bătute spumă tare cu un praf de sare şi zahăr, apoi se încorporează gălbenuşurile frecate un pic cu uleiul şi esenţa, la sfârşit făina cernută.Se toarnă în tăvi tapetate cu hârtie pentru copt şi se coace circa 20 minute, la foc potrivit.Se desprinde blatul încă cald de pe hârtie, cu lama unui cuţit.2. Se aşează primul blat în tava în care l-am copt, îl stropim cu jumătate din zeama de compot de caise, turnăm crema din brânză frecată un pic cu zahărul şi smântâna, se adaugă şi nectarul de caise şi geletina hidratată un pic în 100 ml apă rece şi apoi topită la bain marin. Se presară deasupra feliuţe de caise din compot, scurse bine de suc apoi se vine cu al 2 -lea blat deasupra, se presează uşor cu mâna să uniformizăm suprafaţa, apoi se stropeşte şi el cu restul de compot rămas, se întinde cu grijă gemul, într-un strat uniform, se presară deasupra miejii de caise prăjiţi un pic la cuptor şi apoi mărunţiţi. Se dă prăjitura la rece cel puţin 2 ore înainte de a o tăia în forma dorită.