Reţete de la cititori: Tort amandină - Cătălina N.
Preparare. Blat: Se bat albuşurile spumă, adăugăm zahărul, un praf de sare, mixând în continuare până devin tari. Se adaugă apa, gălbenuşurile frecate cu uleiul, şi se amestecă cu o lingură, de jos în sus, până se încorporează albuşurile. Făina se cerne împreună cu cantitatea de cacao apoi se adaugă peste compoziţia de ouă până se omogenizează. Se toarnă aluatul obţinut într-o formă de tort (de preferinţă cu inel) de 26 cm, ce a fost unsă cu ulei pe margini iar pe fundul ei am pus hârtie de copt. Se dă la cuptor pentru 30-35 de min la 175 de grade, în ultimele 5 minute ridicaţi temperatura cuptorului până la 190 de grade. În cazul în care nu aveţi un cuptor electric, se încălzeşte în prealabil cuptorul şi se face testul cu scobitoarea. Blatul se lasă la răcit apoi se taie în două.Siropul: Se pun toate ingredientele pentru sirop într-o crăticioara la fiert şi din momentul în care începe să fiarbă mai lăsăm pe foc 5 minute. Siropul se lasă la răcit. Pentru un plus de gust, adăugaţi 3 linguri de coniac fin. Dacă tortul e destinat copiilor, excludeţi alcoolul.Crema: Într-un castron punem untul la temperatura camerei şi îl mixăm bine 1-2 minute.Se adaugă zahărul pudră şi mixăm până se dizolvă zahărul. (Nu se foloseşte zahăr tos râşnit ci zahăr pudră din comerţ. Acela conţine amidon, ceea ce face să se lege compoziţia). Se toarnă peste amestecul obţinut gălbenuşurile şi cacao şi se mixează în continuare circa 1 minut.Se pune pe platou prima jumătate de blat şi se însiropează, se adaugă cremă peste, se nivelează bine apoi se pune şi celălalt blat şi se însiropează din nou.(pentru ca siropul să pătrundă mai bine blatul, acesta se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare). Dacă se doreşte ornarea cu cremă, se opresc câteva linguri care se dau la rece. Tortul asamblat se lasă la frigider 2-3 ore (se preferat peste noapte).Glazura: Smântâna lichidă se pune pe foc şi se încălzeşte (atenţie, fără să fiarbă!) apoi se adaugă ciocolata ruptă cubuleţe şi untul. Se ia crăticioara de pe foc şi se amestecă energic până se omogenizează compoziţia şi arată ca o cremă de ciocolată mai groasă.Se amestecă în ea din când în când până se mai răceşte, apoi se toarnă peste tort, încet începând din centru. Glazura, ca să rămână neteda şi frumoasă, nu trebuie atinsă cu nimic după ce o puneţi pe tort. Nu se mai toarnă un al doilea strat pentru a nu-l strica pe primul. Glazura rămâne moale şi cremoasă, chiar şi după ce se întăreşte. După ce glazurăm întreg tortul, dăm la frigider pentru minim 1 oră. Se poate orna cu cremă sau după imaginaţia fiecăruia. Se recomandă să scoateţi tortul de la frigider cu circa 15-20 minute înainte de servire pentru a se mai înmuia crema.