Reţete inedite ca să conservi cireşele pentru iarnă

simeon stalpnicul png

Ne aflăm în plin sezon al cireşelor, iar dacă vrei să te bucuri pe tot parcursul anului de aroma şi gustul lor delicios, va trebui să înveţi să le conservi. Pe lângă gemuri şi dulceţuri, mai poţi prepara cireşe confiate şi deshidratate, oţet de cireşe, cireşe murate şi multe alte bunătăţi. Iată câteva reţete simple şi rapide!

Cireşe deshidratate

Cireşele deshidratate se pot folosi ca ingrediente în prăjituri, dar şi numeroase salate. Pentru asta însă va trebui să cumperi un uscător de fructe. Sau, mai simplu, le poţi usca chiar în cuptor. Înainte de a te apuca de treabă, cumpără cireşe coapte, proaspete, care nu sunt nici foarte moi, dar nici foarte tari şi sunt de dimensiuni puţin mai mari. Spală-le bine sub jet de apă rece, îndepărtează-le codiţele şi sâmburii şi aşază-le, răsfirate, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Setează cuptorul la o temperatură scăzută de 40-50 de grade Celsius şi lasă fructele să se usuce timp de câteva ore. Din când în când se întorc pe o parte şi pe alta.

Cireşe murate

Ai nevoie de  ¾ cană de oţet alb distilat, ¼ cană zahăr, 2 linguriţe de boabe negre de piper, o linguriţă de seminţe de coriandru, jumătate de linguriţă de fulgi de ardei iute, 500 de grame de cireşe, o rădăcină mare de rozmarin. Modul de preparare este foarte simplu. Pune la fiert oţetul, zahărul, piperul, coriandrul, fulgii de ardei şi ¾ cană de apă într-o oală din oţel inoxidabil. Amestecă, iar după ce se dizolvă zahărul, dă focul mediu. Lasă să mai fiarbă încă 5 minute. Strecoară compoziţia, iar în lichidul rămas adaugă cireşele şi rădăcina de rozmarin. Pune din nou pe foc şi fierbe încă 5 minute. Închide aragazul şi transferă cireşele şi rozmarinul într-un borcan. La sfârşit, adaugă în borcan lichidul în aşa fel încât să acopere fructele. Închide ermetic bocanul şi lasă totul la răcit.

Cireşe confiate

Pentru această reţetă ai nevoie de 500 grame cireşe dulci, o cană jumătate cu apă, 200 de grame de zahăr, o linguriţă de zeamă de lămâie. Spală fructele şi înlătură codiţele şi sâmburii. Pune cireşele într-o oală cu un volum de patru litri, adaugă apa, zahărul şi zeama de lămâie şi pune totul la fiert. După cinci minute, dă focul mic şi lasă în continuare la fiert pentru 25 de minute, amestecând din când în când pentru ca cireşele să nu se lipească. Când siropul devine gros, sticlos şi de culoarea rubinului, închide aragazul şi lasă compoziţia să se răcească. După ce s-au răcit, cireşele se scot una câte una şi se ţin într-un borcan la frigider sau se congelează.

Gemuri sau dulceţuri din cireşe

Ai nevoie de un kilogram de cireşe fără sâmburi, un kilogram de zahăr şi zeama de la o lămâie. Cireşele se pun într-o oală, iar apoi se adaugă zahărul. Se amestecă uşor, iar apoi oala se pune pe aragazul aprins la foc mic, deasupra unei table din fontă groasă de câţiva centimetri. În curând, zahărul se va topi şi va face spumă. Aceasta se ia de câteva ori, apoi se adaugă zeama de lămâie şi se amestecă bine compoziţia. Dulceaţa se fierbe în continuare până când se leagă bine.

Oţet de cireşe

Orice tip de oţet poate fi aromat cu cireşe, iar reţeta este foarte simplă şi la îndemâna tuturor. Nu ai nevoie decât de două căni cu cireşe cu tot cu sâmburi şi codiţe şi de o sticlă de oţet balsamic. Ce trebuie să faci? Pune fructele într-un bol, striveşte-le cu o furculiţă, iar apoi adaugă oţetul. Ca şi cantitate, acesta ar trebui să acopere cireşele cu unul, doi centimetri. Acoperă bolul cu o farfurie sau cu un capac pentru a ţine insectele la distanţă şi lasă-l undeva în bucătărie, într-un colţ retras. Gustă câte puţin în fiecare zi pentru a vedea dacă oţetul a prins aroma dorită. Oricum, acest lucru se va întâmpla în 7-10 zile. După ce ai ajuns la gustul perfect şi aroma dorită, strecoară oţetul şi toarnă-l apoi într-un borcan sau într-o sticlă curată. Cireşele se aruncă.

Margherita jpg
1 bruce willis jpg jpeg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image png
image
image
image
image
image png
AstroSchool png
image png
image png
C5BJlkOmpTIYHu9SS24uOSiM8q9UyT a8sEV5Lks84bPOx  rGtgNV D4c8oBbG3lq1krytICQsdajWilKdgg0cdtGJZte6pL8wDm sPyoXgrjHs8aOTl1xG1W2Vy27eLoEXTHSaDlVO7QsDvy76AfY
NDTAJ7aMnzD0577v3wkm6E5lFWe4 dQlqOl Vi O JBsyue6NFxcysqcgu2rDanVyQT23dXacDZ xU0GPNm8HRCB3JDSqxOWb6fod9QDw1Of2ZTdF5H7bcHaFbk2vsraY7XyjMLtuqj90mby0ztKAsA