Sarmale în foi de varză murată – Elena Ghiţă
Ingrediente
-1-1,5 kg carne porc şi vită tocată
-1-1,5 kg varză murată
-2-3 cepe
-50 ml ulei
-150 g orez-bob rotund
-1 leg mărar verde
-cimbru uscat
-3 foi dafin
-6-7 boabe piper
-3-4 linguri bulion
-opţional afumătură
Preparare:
-se curaţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în puţin ulei la foc potrivit până devine sticloasă.
-se adaugă orezul care a fost ţinut în apă rece şi 1 lingură bulion.
-se lasă pe foc 2 min. amestecând mereu.
-într-un castron mare se pune carnea, ceapa şi orezul cu bulionul călite, 1/4 linguriţă piper măcinat, 1/2 linguriţă cimbru uscat, mărarul tocat mărunt şi sare după gust.
-se amestecă toate ingredientele foarte bine.
-se desprinde frunzele de varză de pe cotor, se taie nervurile groase, se pune varză pe capac sau în palmă şi se ia câte o lingură de carne şi se pune pe foaia de varză şi apoi se rulează şi se bagă înăuntru capetele să nu iasă compoz.
-la fel se procedează până se termină toată carnea.
Într-o oală se pune puţin ulei, se toacă nişte varză mărunt şi apoi se aşază sarmalele în formă de cerc pe straturi.
Între straturi se pune bulion, apă, opţional afumătură şi foi dafin.
Deasupra lor se pune iar varză tocată, bulion şi se completează cu apă până depăşeşte puţin sarmalele.
Se pun la foc mediu până fierb şi scade apă.
Se bagă opţional la cuptor pentru 2-3 ore.