Ştiucă umplută cu legume - Ursan Anişoara
Ingrediente:
2 ştiuculiţe până într-un kg bucata, un morcov, o ceapă, un ardei gras roşu, 400 g ciuperci Champignion, pătrunjel verde, 3 foi de dafin, piper negru boabe, sare , 50 g caşcaval, 2 ouă, 5 linguri pesmet auriu, plante aromatice de Provence, 100 ml ulei, o ceşcuţă vin alb sec.
Preparare:
Se spală şi curăţă peştele de solzi şi intestine apoi se îndepărtează şira spinării ajutându-ne de lama unui cuţit ascuţit. După ce am scos şira spinării a peştelui, ajutându-ne de o linguriţă, răzuim carnea cu tot cu oase a peştelui păstrând doar pielea.
Se curăţă şi spală zarzavatul apoi feliem ciupercile, dăm prin răzătoarea mare morcovul, ardeiul se taie în cubuleţe mici, ceapa se taie şi ea mărunt, la fel şi pătrunjelul.
Se căleşte rapid într-un pic de ulei zarzavatul apoi se adaugă şi carnea răzuită de la peşte, după ce au fost oasele îndepartate. Se lasă încă un pic pe foc apoi dăm tigaia la o parte, lăsăm să se răcească un pic amestecul şi adăugăm pătrunjelul tocat, caşcavalul ras şi un albuş şi 2 gălnenuşuri. Se condimentează cu sare şi amestec de plante aromatice de la Provence. Cu acest amestec se umple pieile de peşte apoi se coase pe burtă cu aţă alimentară care se va îndepărta imediat după ce pestele a fost gătit.
Se pregăteşte o taviţă în care turnăm uleiul şi vinul şi adăugăm 3 foi de dafin şi piperul boabe.
Se bate spumă tare albuşul rămas cu un praf de sare apoi cu el se ung pe ambele feţe amandoi peştii, se tăvălesc prin pesmet şi se aşează în tăviţa pregtită apoi se dau la cuptor, circa 20 de minute la foc potrivit, udând din când în cand peştii cu zeama lăsată în tăviţă. Se scoate tava din cuptor după ce peştele s-a rumenit frumos. Se serveşte rece, porţionat felii subtiţi, stropit cu suc de lămâie.