Supă cremă de usturoi - Clementina Stoicescu
INGREDIENTE
• Pentru supă de legume
• 2,5 l apă
• 1 morcov
• 1 păstârnac
• 1 pătrunjel
• 1 cartof
• 1 ţelină mică
• 1 ceapă
Pentru supă cremă
• 20 căţei mari de usturoi
• 1 ceapă potrivită
• 40 g unt
• 200 g smântână cu 40 % grăsime
• 2 linguri de făină
• parmezan
• sare
• piper
• Crutoane din pâine cu cartof
decor:
• pătrunjel
• opţional
• zeamă de lămâie
• costiţă prăjită crocant
MOD DE PREPARARE
Mai întâi pregătim supa de legume. Curăţăm legumele, le spălăm, le tăiem în bucăţi mai mici şi le punem la fiert în 2,5 l apă, adăugăm un praf de sare. Lăsăm să fiarbă până se pătrund legumele şi ne rămâne 1 litru de zeamă. Luăm câteva bucăţele din fiecare legumă, nu foarte multe, le punem în blender, adăugăm zeamă şi le mixăm bine. Nu punem toate legumele să le pasăm deoarece avem nevoie de gust intens de usturoi.
Separat curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt, usturoiul curăţat şi tăiat în patru. Punem o cratiţă pe foc, după ce s-a încins adăugăm untul, lăsăm să se topească şi apoi adăugăm ceapa şi usturoiul, le călim până devin aurii. Zdrobim un pic usturoiul cu o lingură de lemn, apoi adăugăm supa de legume. Smântâna o amestecăm cu făina, sarea şi piperul şi o turnăm peste supă amestecând continuu. Se lasă să fiarbă cca 20 minute la foc domol, amestecând continuu, până se îngroaşă.
Se serveşte în felul următor: Într-un castronel se pun câteva crutoane, se presară parmezan, un pic de zeamă de lămâie (este opţional), apoi cu polonicul se ia din supa crema şi se toarnă peste crutoane. Pentru că eu sunt carnivoră am zis că nu are ce să strice dacă prăjesc crocant câteva bucăţele de costiţă şi aşa am făcut, am adăugat şi câteva bucăţele crocante de costiţă. Nu pot să spun decât că a fost delicioasă, mi-a plăcut.