Tartă cu ciuperci – Daniela Roşu
Ingrediente:
Pentru aluat:
300 g făină albă de grâu2-3 linguri cu ulei de măsline15-20 gr drojdie proaspătă100 ml apă călduţăsare după gusto linguriţă cu zahărrozmarin şi seminţe de chimen după gust
Pentru compoziţie:
20-30 ciuperci4 ouă (de curte)4 linguri smântână grasă6 rondele de brânză de burdufcâteva bastonaşe de ardei grascâteva frunzuliţe de busuioc proaspăt.
Mod de preparare:
Începem prin a pregăti aluatul: Într-un bol micuţ adăugăm zahărul şi drojdia; le pasăm cu ajutorul unei linguriţe până ce compoziţia devine lichidă; păstrăm bolul într-un loc călduţ, pentru 10-15 minute, timp în care drojdia va dospi.
Cernem făina într-un vas, adăugăm condimentele după gust (sarea, rozmarinul şi chimenul), drojdia dospită şi mai apoi, puţin câte puţin, apa călduţă. Amestecăm toate ingredientele şi frământăm aluatul adăugând, treptat, uleiul. Acoperim vasul cu un prosopel curat şi îl păstrăm la cald până ce îşi dublează volumul. Între timp pregătim compoziţia: Tăiem ciupercuţele în felii şi le coacem pe o tavă de aragaz, cât să se rumenească uşor. Ouăle le batem spumă, adăugăm smântâna şi omogenizăm. Din aluatul obţinut întindem o foaie subţire, în funcţie de mărimea vasului în care vom coace tarta. Ungem vasul cu ulei sau cu puţin unt, aşezăm foaia şi adăugăm oul cu smântâna. Deasupra aşezăm rondelele de brânză, ciupercuţele coapte şi bastonaşele de ardei gras. Coacem plăcinta la 150 de grade pentru 55 de minute aproximativ sau cât să se rumenească uşor. O lăsăm să se răcească treptat în vas. Se serveşte rece, cu poftă!