Tort cu biscuiţi şi caramel - Livia Ursulescu
Ingrediente:
Blat: 300g biscuiţi, 150g unt moale, 3-4 linguri lapte, 1 linguriţă scorţişoară, 1 lingură cacao.Pentru caramel: 200g zahăr, 100 g unt, 100 ml frişcă lichidă, 1 linguriţă amidon, 150 g arahide (sau amestec de alune şi arahide).Pentru glazura 1: 100 g ciocolată, 50 ml frişcă lichidă.Pentru cremă: 200 g cremă de brânză, 100 g smântână, 80 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 200 ml frişcă lichidă.
Pentru glazura 2: 100 g ciocolată, 50 ml frişcă lichidă.Pentru decor: frişcă bătută, bomboane Toffifee.
Preparare
Pentru blatul de biscuiţi, am măcinat biscuiţii în robot, i-am amestecat cu zahăr, cacao, scorţişoară şi untul moale, am adăugat laptele câte puţin, pentru a forma un aluat uşor de modelat. Într-o formă cu pereţi detaşabili am pus folie, am adăugat biscuiţii şi am tapetat fundul şi marginile. Am dat la rece.
Pentru crema caramel, am caramelizat zahărul, am adăugat untul, apoi frişca amestecată cu amidon, am fiert câteva minute până s-a îngroşat puţin, apoi am adăugat arahidele şi am amestecat. Am lăsat crema la răcorit, călduţă am turnat-o peste biscuiţi.Pentru glazura 1, am topit ciocolata împreună cu frişca pe baie de abur, am turnat peste crema caramel. Am dat la rece.Pentru cremă, am amestecat crema de brânză cu smântâna, frişca bătută, zahărul şi zahărul vanilat. Am turnat crema peste glazura 1. Am dat la rece pentru minim 2-3 ore. Am decorat cu glazura 2, frişcă bătută şi bomboane.