Tort cu blat cacao şi cremă de zahăr ars - Daniela M.
Ingrediente:
30 g unt, 16 ouă, 1 litru lapte, 750 g zahăr, 30 ml ulei de floarea soarelui, 1 esenţă rom sau migdale, 1 lingură cacao, 400 g făină, 150 g vişine pentru decor, 4 buc. ciocolată menaj neagră.
Preparare:
Pentru crema de zahăr ars: avem nevoie de 10 ouă, 500 g zahăr şi 1 litru de lapte.Batem ouăle spumă cu 450 g zahăr apoi adăugăm laptele înceţişor amestecând constant.Separat într-o cratiţă sau tavă înaltă (pe care o putem băga şi la cuptor) se caramelizează 50 g de zahăr la foc mic (să avem grijă ca zahărul să nu se înnegrească, trebuie doar să se topească la foc mic astfel încât să prindă culoarea uşor maronie). După ce am caramelizat zahărul, întoarcem oala pe o parte şi pe alta astfel încât caramelul să tapeteze şi pereţii oalei, apoi turnăm compoziţia de mai devreme şi o băgăm la cuptor (încins în prealabil) circa 35-40 minute la foc mediu.Pentru blat: avem nevoie de 6 ouă, 1 lingură cacao, 1 esenţă rom sau migdale şi 300-400 g făină, 250 g zahăr şi 30 ml ulei din floarea soarelui.Separăm albuşurile de gălbenuşuri, batem albuşurile spumă cu un praf de sare după care adăugăm zahărul. Puteţi folosi atât telul cât şi mixerul. Apoi încorporăm gălbenuşurile, esenţa, cacao şi făina. Cantitatea de făină depinde de mărimea ouălelor dacă sunt mai mari se poate să punem 400 g făină, dacă sunt mai mici doar 300-350 g făină. Aluatul trebuie să aibă o compoziţie nici prea tare nici prea moale.Tapetăm o tavă cu ulei şi făină sau punem hârtie de copt. Punem aluatul în tavă şi lăsăm la foc mediu circa 30 minute.Pentru sosul de ciocolată avem nevoie de 4 buc ciocolată de menaj şi 30 g unt.
Topim untul într-o crăticioară, apoi rupem bucăţile de ciocolată în bucăţele mici şi le punem în untul fierbinte. Amestecăm bine şi lăsăm la răcit până aşezăm tortul.Scoatem blatul de cacao din cuptor, îl tăiem rotund, apoi îl aşezăm pe o tavă puţin mai înaltă, scoatem şi crema de zahăr ars din cuptor iar după ce se răceşte răsturnăm uşor în altă tavă având grijă să nu se rupă. Cu zeama care rămâne de la cremă însiropăm uşor blatul de cacao. Apoi răsturnăm pe blat şi crema de zahăr ars,Sosul de ciocolată se poate pune atât acum cât şi atunci când îl servim. Aşezăm şi 2 vişine pe felia de tort şi gata.