Tort cu fructe- Adriana Mariana Rada
Blat: 10 ouă, 10 linguri zahăr, 10 linguri făină, 1/2 plic praf de copt, 1/2 linguriţă bicarbonat, zeamă de lămâie, 2 plicuri zahăr vanilat.Umplutură şi decor: 1 litru frişcă Hulala, 2 esenţe de lămâie, fructe (căpşune, 1 banană,1 cutie compot ananas, 5 kiwi), 3 plicuri de gelatină.
Mod de preparare: Pentru blat se separă ouăle. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare şi 5 linguri de zahăr. Gălbenuşurile se bat bine cu mixerul împreună cu celelalte 5 linguri zahăr şi cele 2 pliculeţe de zahăr vanilat până devine ca o cremă şi adaugi apoi praful de copt şi bicarbonatul dizolvat în zeama de lămâie.
Albuşurile se amestecă cu crema de gălbenuşuri şi apoi se pune făina în ploaie. Se amestecă cu o lingură de lemn de sus în jos ca să nu se lase. Compoziţia se pune într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie şi se coace cam 45-50 minute. Se face proba cu scobitoarea.
Blatul copt şi răcit se taie în două, se însiropează cu siropul de ananas. Frişca se bate spumă tare iar la sfârşit se adaugă esenţa de lămâie. Jumătate din fructe le tai cubuleţe iar celelalte rămân pentru decor. Se pune primul blat însiropat pe o tavă, pui puţină frişcă bătută, fructele tăiate mărunt iar puţină frişcă, apoi cel de al doilea blat însiropat, apoi se îmbracă tot în frişcă şi se ornează cu fructe. Peste fructe se pune gelatina. Gelatina o prepari conform instrucţiunilor de pe plic.