Tort cu mere şi cremă de zahăr ars - Mihaela Grigore
Ingrediente:
Blat: 4ouă, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de făină, esenţă de vanilie.
Crema: 800 ml lapte, 6 ouă, 100 g zahăr, zahăr vanilat, 4 mere, 250 g zahăr pentru topit.
Ornat: frişcă, 1 plic tort gelee roşu.
Mod de preparare:
Într-o cratiţă cu pereţii înalţi se pune la topit zahărul. După ce s-a topit bine se îmbracă pereţii în zahăr şi se lasă să se răcească. Laptele, ouăle, zahărul şi esenţa de vanilie se amestecă bine şi se toarnă peste merele tăiate felii, care în prealabil au fost aşezate în cratiţa cu zahăr ars. Cratiţa se aşează într-o oală cu apă fierbinte, se introduce la cuptor şi se ţine până ce crema se leagă uşor (cam 20 minute). Între timp se amestecă ingredientele pentru blat şi se răstoarnă peste crema de zahăr. Când blatul s-a copt se scoate şi se lasă la răcit. După ce s-a răcit bine se răstoarnă pe un platou şi se decorează cu frişca şi plicul de tort gelee preparat conform indicaţiilor de pe plic.