Tort nins cu cocos şi coacăze - Panazan Bianca Raluca
Pentru blat de tort:
5 ouă
120 g zahăr
80 g făină
50 g fulgi nuca de cocoş
1 lg ulei
un praf sare
coajă de la o lămâie
Pentru cremă:
150 g vişine
400 g frişcă lichidă neindulcită (30% grăsime - Pilos)
5g gelatină granule (Dr. Oetker)
30 ml apă rece
Crema exterior:
200 g frişcă lichidă neindulcită (30% grăsime - Pilos)
60 g zahăr
Pentru însiropat:
2 lg zahăr
60 ml apă
Decor:
fulgi de nuca de cocoş
ciocolată albă
coacăze
Preparare
Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se mixează spumă tare cu praful de sare. Se pune zahărul în 2 tranşe şi se mixează până când se dizolvă.
Se adaugă gălbenuşuriile peste albuşuri şi se mixează câteva secunde. Punem uleiul şi mixăm din nou.
Făina se amestecă cu cocosul, se pune peste albuşuri împreună cu coajă rasă şi se amestecă bine.
Se tapetează o formă cu hârtie de copt (24cm diametru) şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptorul preîncălzit pentru 20 minute sau până când acesta este gata. Când s-a copt, se scoate din cuptor şi se lasă blatul să se răcească complet,după care se taie pe orizontală.
Pentru cremă:
Se hidratează gelatina în apă rece timp de 10 minute apoi se dizolvă pe baie de aburi. Se mixează frişcă lichidă până când această creşte în volum şi devine aerată.
Vişinele se spală bine, se curaţă de sâmburi şi se pun în robotul de bucătărie până când devine o pastă, se amestecă cu frişcă mixată. Se pune şi gelatină călduţă şi se mixează câteva minute.
Pentru însiropare:
Se pune zahărul împreună cu apă la foc mic pentru circa 5 minute,după care se lasă să se răcească. Se pune o felie de blat de tort într-un inel reglabil pentru torturi,se însiropează,se pune crema de vişine şi se da la frigider pentru circa 2 ore. Punem cealaltă felie de blat, se însiropează şi se dă la frigider pentru alte 2 ore.
Crema pentru exterior:
Se mixează frişca lichidă rece cu zahărul până când creşte în volum şi devine aerată. Se scoate tortul din inelul reglabil, se îmbracă tortul cu frişcă obţinută şi se acoperă peste tot cu fulgi de cocos. Deasupra se ornează cu fulgi de cocoş,fulgi de ciocolată albă şi coacăze. Se dă la rece pentru 2 ore după care se poate servi.