Un preparat despre care românii cunosc prea puțin. Sosul de curcan de la greci
Gastronomia este un cuvânt ce provine, cum altfel, din limba greacă veche. Un cuvânt compus din două cuvinte care înseamnă stomac și lege, denumeşte azi arta de a prepara mâncăruri alese şi semnifică legătura dintre simţuri şi mâncare. De altfel, gastronomia elenă descrie atitudinea grecilor faţă de viaţă şi hrană. În prepararea mâncărurilor, grecii țin foarte mult la condimente și la sosuri. Unul dintre aceste sosuri este mai puțin cunoscut în România. Este sosul de curcan obținut din resturi de la pasăre uscate și prăjite.
Un sos unic de la greci: sosul de curcan
Aproape că nu există mâncare în Grecia care să nu conțină un sos preparat rapid și care dă un gust atât de aparte la orice este adăugat.

Sosul de curcan este un sos unic obținut cu resturile umede și uscate de la prăjirea păsărilor de curte. Ca să nu vă mai punem răbdarea la încercare, iată de ce aveți nevoie dacă vreți să aduceți la masă o bucățică din Grecia.
Ingredinete pentru sosul de curcan
- mărunțiș de la 1 curcan
- 1 ceapa uscata, curatata, taiata in patru
- 2 tulpini de țelină, tocate grosier
- 2 lingurite linguri de făină
- sucuri și resturi de la prăjirea curcanului
- sare, piper proaspăt măcinat
Cum se prepară
Preparea sosului de curcan presupune patru pași, iar specialiștii asigură că totul e gata intr-o oră și 10 minute.
1. Pentru sosul de curcan, într-o oală mică punem măruntaiele de la curcan, ceapa, țelina, sare și piper și apă cât să le acopere și se fierb la foc mare 2-3 minute, pana încep sa sfârâie
2. Reduceți focul și fierbeți timp de 45 de minute. Scurgem totul bine de tot și aruncăm ceapa, țelina și păstrăm bulionul, la care adăugăm lichidele de la prăjirea curcanului.
3. Tocați mărunt mărunțișurile și puneți-le într-o tigaie împreună cu resturile uscate din tigaie, stropiți cu făină și căliți-le la foc mediu, amestecând 2 - 3 minute.
4. Se adauga treptat 3 - 4 linguri de bulion, se condimentează cu sare și piper, se amestecă și se fierb 10 minute sau până se îngroașă sosul.