Un preparat despre care românii cunosc prea puțin. Sosul de curcan de la greci

Ultima actualizare:

Gastronomia este un cuvânt ce provine, cum altfel, din limba greacă veche. Un cuvânt compus din două cuvinte care înseamnă stomac și lege, denumeşte azi arta de a prepara mâncăruri alese şi semnifică legătura dintre simţuri şi mâncare. De altfel, gastronomia elenă descrie atitudinea grecilor faţă de viaţă şi hrană. În prepararea mâncărurilor, grecii țin foarte mult la condimente și la sosuri. Unul dintre aceste sosuri este mai puțin cunoscut în România. Este sosul de curcan obținut din resturi de la pasăre uscate și prăjite.

Un sos unic de la greci: sosul de curcan

Aproape că nu există mâncare în Grecia care să nu conțină un sos preparat rapid și care dă un gust atât de aparte la orice este adăugat.

sos de curcan jpg

Sosul de curcan este un sos unic obținut cu resturile umede și uscate de la prăjirea păsărilor de curte. Ca să nu vă mai punem răbdarea la încercare, iată de ce aveți nevoie dacă vreți să aduceți la masă o bucățică din Grecia.  

Ingredinete pentru sosul de curcan

- mărunțiș de la 1 curcan

- 1 ceapa uscata, curatata, taiata in patru

- 2 tulpini de țelină, tocate grosier

 - 2 lingurite linguri de făină

- sucuri și resturi de la prăjirea curcanului

 - sare, piper proaspăt măcinat

Cum se prepară

Preparea sosului de curcan presupune patru pași, iar specialiștii asigură că totul e gata intr-o oră și 10 minute. 

1. Pentru sosul de curcan, într-o oală mică punem măruntaiele de la curcan, ceapa, țelina, sare și piper și apă cât să le acopere și se fierb la foc mare 2-3 minute, pana încep sa sfârâie

2. Reduceți focul și fierbeți timp de 45 de minute. Scurgem totul bine de tot și aruncăm ceapa, țelina și păstrăm bulionul, la care adăugăm lichidele de la prăjirea curcanului.

3. Tocați mărunt mărunțișurile și puneți-le într-o tigaie împreună cu resturile uscate din tigaie, stropiți cu făină și căliți-le la foc mediu, amestecând 2 - 3 minute.

4. Se adauga treptat 3 - 4 linguri de bulion, se condimentează cu sare și piper, se amestecă și se fierb 10 minute sau până se îngroașă sosul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 caderea parului jpg jpeg
WhatsApp Image 2025 03 05 at 19 08 32 jpeg
mucenici moldovenesti jpeg
Importanța patrimoniului UNESCO din România pentru turismul cultural jpg
peste carne istock jpg
AD 4nXdBcHgDAjBLWRhfEkllxbj3ptizPNn8dDUvBjJqpBalKuyiikSq3R7UzGPVTXb6B68xcOMeK8KvyECAhlJgNnoFB 9OMGp3oTpaq6HgnHVvbMIFMW  s0d76GWSxQd1B3sGY3yD
AD 4nXf3TcSd7pNnEKaHMLpR8GCXiamFseOu9teuorgPBF43F 4Wpq7YYoxXKYv9Jw5rPXeSj8DHsmDnZnqdrpYmDrIi1k 5t8AOylw7pjUlBA5BvvGXZbgGpZIc RzwjboESfsR92OrcQ
Nostalgia Imaginarium 2024 Day1 Gicu (227) min jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net