Vedetele dezvăluie cele mai bune trucuri din bucătărie

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Vrei să ştii cum se face grătarul perfect? Învaţă „meserie” de la Codruţ Kegheş, alias Dezbrăcatu’, de la Prima TV. El este expert în grătare, iar prietenii lui confirmă că îi ies bune de te lingi pe degete. Talentul i-a fost deconspirat, iar din toamna anului trecut simpaticul prezentator a fost ridicat la rangul de „Chef” şi pus să-şi dezvăluie secretele în cadrul unei emisiuni culinare.

Dezbrăcatu’ vă învaţă «meserie» la grătar

Ceafă de porc, copănele, aripioare, peşte, oaie sau berbecuţ, marinate, condimentate, mai bine făcute sau mai crude, până la tot felul de legume, toate acestea sfârâie cu talent pe grătarul simpaticului prezentator de la „Cronica Cârcotaşilor”. Ca să le facă poftă colegilor, Codruţ obişnuia să le trimită poze cu preparatele aburinde. Aşa le-a venit tuturor ideea de a-l echipa corespunzător, cu şorţ şi bonetă, şi a-i da pe mână o emisiune culinară, la Prima TV (Chef Dezbrăcatu’ se difuzează duminica, de la ora 15.30, fiind acum deja la al doilea sezon).

„Să fac grătar este, pentru mine, relaxarea supremă. Însă tot farmecul este să ai pentru cine să-l faci, să fii alături de prieteni”, spune „maestrul bucătar”. Ştie foarte bine cum să aleagă cea mai bună carne, cum să o marineze, ce condimente să folosească, cât să o lase să se rumenească şi la ce temperatură. „Carnea îţi iese perfect dacă ai ochiul format. Trebuie să îţi dai seama cât să o ţii, când să o întorci, cum o marinezi, te uiţi la ea, vezi ce culoare are... Dar pe grătar ies excelent şi frunctele, şi legumele. Mie îmi place să le marinez înainte. Spre exemplu, folosesc ceapă, pară, gutuie, măr, morcov, ţelină, dovlecel, ardei... Le pun într-un bol cu puţină sare, piper, rozmarin sau orice verdeţuri am la-ndemână, ulei, o lămâie stoarsă şi două linguri de miere. Las la marinat o oră şi jumătate, apoi le pun pe grătar. E o nebunie”. Specialitatea lui e un sos din roşii coapte pe grătar, amestecat cu usturoi şi verdeţuri (rozmarin, leuştean, busuioc, pătrunjel). E atât de bun, încât îl poţi consuma simplu. „Eu las un macrou să se răcească în acest sos, iar a doua zi mănânci de arunci cu basca-n câini”, ne mai spune el.

Reţeta preferată în 3 paşi

Dezbrăcatu’ a încercat mai multe tipuri de grătar şi a ajuns la concluzia că cel electric e cel mai bun pentru că oferă o temperatură constantă şi nu există gudron.

Alege carnea potrivită. De la porc, spre exemplu, se foloseşte ceafa. Are acea grăsime care ajută carnea să se perpelească perfect. De la oaie şi berbecuţ foloseşte pulpa. „Dacă vrei să mănânci o oaie bună, cumpără animalul din zona Constanţa, Dobrogea, unde iarba e mai salinizată şi face carnea fragedă”. Secretul peştelui este să ştii când să-l iei de pe grătar. „El se dezlipeşte când e bine făcut. Dacă îl iei prea devreme, l-ai stricat”, spune Codruţ.

Vrei cartofi la grătar? Fierbe-i puţin înainte, apoi înveleşte-i în staniol, cu usturoi şi rozmarin. Se fac rumeni şi deosebit de gustoşi.

Stai lângă grătar! Nu te duce nici după bere, nici după şpriţ. Ai grijă să ţi le pui pe toate la-ndemână şi păzeşte carnea. Dacă nu, ori vine câinele din curte şi ţi-o fură, ori se arde, ori se usucă prea tare.

Daminescu, expert în peşte la grătar

simeon stalpnicul png

Adrian Daminescu este un pescar declarat, dar şi un excelent bucătar. Ştie cum se prepară fiecare tip de peşte în parte, cu ce condimente merge, cum trebuie să fie focul şi multe altele. „Depinde mult de structura cărnii. Peştele de ocean e foarte gras şi se face în grăsimea lui, nu ai nevoie decât de sare şi de piper. În general peştele, dacă îl ţii prea mult, se lipeşte. Trebuie ţinut 3-4 minute pe o parte, 3-4 minute pe cealaltă. Somonul se lasă chiar mai puţin, 2 minute. Îl poţi unge cu puţin ulei înainte sau, pentru mai multă siguranţă, îl poţi pune pe o folie de aluminiu. Focul trebuie să fie mediu, nu prea tare. Şi grijă să nu iasă fum. E cancerigen”, ne sfătuieşte artistul. Întrebat dacă face des asemenea bunătăţi când e la pescuit, Daminescu mărturiseşte că niciodată nu încinge grătarul la iarbă verde. Nu vrea să „contamineze” mediul. Se răsfaţă cu aşa ceva doar în intimitatea propriei locuinţe. „Cui nu-i place grătarul?! Cel mai mult îmi place lufarul, chefalul, labanul, macroul”.

simeon stalpnicul png

Dan Helciug are o reţetă vegană de senzaţie

Pentru Dan Helciug, grătarul înseamnă curtea de la ţară, înseamnă natură, aer curat şi mâncare sănătoasă, „curată”. „Grătarul făcut pe aragaz, la bloc, nu are acelaşi farmec cu cel din curte. Mie îmi place mult să mănânc în natură. De când dă căldura, întindem masa numai în livadă, la casa noastră de lângă Sibiu. Mă întreb cum va arăta grătarul nostru peste 50 de ani?! Până atunci, eu zic că trebuie să ne bucurăm că încă putem să  mâncăm curat, româneşte”, spune artistul. Se declară a fi trei sferturi vegan şi un sfert carnivor. Prin urmare, el pune pe grătar mai mult legume – ţelină, dovlecei, vinete. Ultima dată a făcut o reţetă delicioasă cu care s-a mândrit şi prietenilor, pe Facebook. Ne dă şi nouă această reţetă, asigurându-ne că nu vom regreta: „Am prăjit felii de pâine pe grătar, le-am uns cu un pic de untură de porc, deasupra am pus mujdei de usturoi verde, iar peste toate acestea am pus felii de ţelină trase şi ele la grătar. A ieşit o nebunie”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
1 zodii cu noroc la bani jpg jpeg
1601927523 4ca41e2ddfca0a852311 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
salată caldă de cartofi cu ridichi jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
sda (2) jpg
Ciorba de burta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net