Zacuscă de vinete pentru iarnă. O rețetă tradițională pas cu pas

Ultima actualizare:

    Foto: savoriurbane.com
Foto: savoriurbane.com

Această rețetă de zacuscă de vinete este una tradițională în sensul că nu are alte adaosuri de legume. Se face doar cu vinete, ardei kapia, ceapă și ulei. Dacă urmați întocmai instrucțiunile, veți obține o zacuscă sănătoasă și delicioasă!

Ingrediente:

1,2 kg vinete coapte (curățate și scurse)

500 g ardei kapia copți decojiți și scurși

200 g ceapă curățată

250 ml ulei de floarea soarelui

500 ml suc gros de roșii (passata)

2 lingurițe sare (mai gustați la final și completați dacă este cazul)

1 linguriță rasă piper măcinat

2 foi de dafin

Mod de preparare:

Trebuie să țineți cont de faptul că ele scad mult și din 2,5 kg de vinete proaspete rămâneți cam cu 1,2 kg de vinete coapte decojite și scurse bine, adică fix catitatea care vă trebuie pentru această rețetă. După ce le-ați scurs 2-3 ore, tocați-le cu un cuțit inoxidabil sau din lemn și lăsați-le deoparte într-un castron curat.

La fel procedați și cu ardeii kapia. Odată copți și curățați de coji și cotoare, aceștia cântăresc cam jumătate față de cei cruzi. Ca să obțineți 500 g ardei copt, trebuie să puneți pe flacără aproximativ 1 kilogram. După ce i-ați copt, scoateți-i într-o tavă,  presărați cu sare și acoperiți-i cu capac sau folie de aluminiu. Astfel se creează abur care ajută ulterior la decojirea ușoară a ardeilor (cam peste 30 de minute). Se îndepărtează cotoarele și semințele și se taie în fâșii (sferturi). Lăsați-i și pe ei într-un castron.

Preparați un suc gros de roșii, în locul clasicului bulion fluid. Practic, opăriți roșiile întregi, scurgeți-le și stoarceți-le bine de zeamă și apoi le dați de 3 ori prin mașina specială. Mai este nevoie de 200 g de ceapă dată prin blender. Apoi, mărunțiți și ardeii copți cu mașina de tocat clasică.

Puneți într-o cratiță mai largă ceapa mărunțită și uleiul, căliți ceapa la foc mic preț de câteva minute sau până se înmoaie și devine sticloasă. Adăugați în cratiță ardeii copți mărunțiți și continuați călirea lor alte câteva minute. Amestecați. Când totul începe să clocotească, puneți vinetele tocate.

Amestecați bine zacusca și asezonați-o cu sare, piper negru proaspăt măcinat și 2 foi de dafin. Tot acum, turnați peste ea și sucul gros de roșii (passata). Omogenizați bine.

Țineți la foc mic și amestecați continuu cca. 30 de minute. Semnul că o zacuscă este fiartă destul este apariția unor mici bălți de ulei la suprafața ei.  

Zacusca se îmbuteliază fierbinte în borcane sterilizate așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Imediat strângeți capacele borcanelor și înveliți-le în 2-3 cârpe groase. Lăsați-le așa până a doua zi, nemișcate. conform savoriurbane.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net