Există sau nu Moş Crăciun? Iată ce îi sfătuiesc psihologii pe părinţii care resimt o dificultate în a da un răspuns sincer copilului

Ultima actualizare:

    Moş Crăciun, una dintre cele mai frumoase iluziifoto: Pixabay.com
Moş Crăciun, una dintre cele mai frumoase iluziifoto: Pixabay.com

Mulţi părinţi resimt o dificultate în a da un răspuns sincer copilului atunci când sunt întrebaţi dacă există sau nu Moş Crăciun, cine este şi de unde vine. În articolul de mai jos, Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi psihoterapeut, ne învaţă cum să îi spunem unui copil că nu există Moş Crăciun într-o formă materială.

"Lumea copilăriei este fascinantă şi prin noianul de fantezie, de iluzie, de magie care îmbracă realitatea. Atunci totul este posibil: să navigăm pe lumi încă nedescoperite, să avem puteri tămăduitoare, să inventăm tot felul de mecanisme care mai de care mai curioase, să ne împrietenim cu prieteni imaginari etc. Ne maturizăm, şi ne întristăm poate, atunci când realizăm că ceea ce credeam posibil la nivel de copil, este nerealizabil, la nivel de adult. Rămâne în noi dorul de sclipiri, de luciri şi tresăriri la un gând îndrăzneţ, dorul de a spera infinit în poveşti incredibile.

Moş Crăciun, una dintre cele mai frumoase iluzii

Dintre toate, poate una dintre cele mai frumoase iluzii este cea a lui Moş Crăciun. Copiii îl adoră şi cum să nu adori un personaj care doar oferă, care împlineşte dorinţe, care este mereu vesel şi plin de viaţă! Iluzia este bine întreţinută şi de tot ce înseamnă marketing, aşa că nici nu e greu să crezi în Moş Crăciun. Părinţii investesc în imaginea Moşului destul de mult, creând copiilor petreceri sau aducându-l în persoană pe Moş acasă, aşa că hrănesc şi ei, la rândul lor, întreaga construcţie.

Şi dintr-o dată, una dintre întrebările de care părinţii se tem cel mai mult este: “există sau nu există Moş Crăciun?” Copilul te priveşte cu ochi mari şi senini şi parcă nu prea poţi să-i aşterni tristeţea pe chip. Aşa că mulţi dintre părinţi fie confirmă existenţa, fie se eschivează lăsând cumva răspunsul în aer. Copilul pleacă mulţumit pentru un moment, dar pe măsură ce va creşte, va scotoci, va scormoni, va investiga orice pistă care atacă răspunsul adultului.

Am întâlnit, din păcate, situaţii în care copii de 9, 10 şi chiar 12 ani, se băteau la şcoală cu colegii, susţinând cu tărie şi convingere existenţa lui Moş Crăciun, având ca unic argument : “aşa mi-a zis mama! Şi mama nu minte!” Ajungeau în felul acesta să fie obiectul ridiculizării colegilor, al umilinţelor sfâşietoare, al alterării relaţiilor colegiale, trăind momente cu adevărat dramatice, din punct de vedere emoţional.

Cum să îi spunem unui copil că nu există Moş Crăciun?

“Bine, bine, dar cum să-i spun că nu există Moş Crăciun? Şi mai ales, care este vârsta potrivită?”Nu am pretenţia unui răspuns general valabil, dar pot să vă ofer câteva sugestii.Cred că începând cu vârsta de 5-6 ani, sau chiar mai devreme, atunci când se face curăţenia de iarnă şi stabilim că sunt hăinuţe care au rămas mici sau jucărele care nu ne mai plac, putem să le spălăm şi să le împachetăm frumos pentru a fi oferite altor copii, care poate nu au fost atât de norocoşi. Copiii vor fi încântaţi să participe la întrega operaţiune! Personal, recomand ca însuşi copilul să însoţească părintele şi chiar să ofere el acele cadouri frumos ambalate, nu doar să le strângă şi părintele să le ducă la o biserică sau la vreo fundaţie!In felul acesta câştigăm mai multe lucruri: îl învăţăm să ofere şi să se bucure de momentul oferirii (pentru că până la urmă, acesta este spiritul Crăciunului), îl învăţăm să preţuiască ceea ce are, văzând că alţi copii nu au şi, nu în ultimul rând, îi putem spune la final, că el acum, a fost “ca un Moş Crăciun” pentru ceilalţi copii! Pentru că Moş Crăciun ne învaţă, în primul rând, să dăruim!Mai mult, aş poveşti copiilor şi de ce împodobim bradul, de ce colindăm, de ce se ţine post şi aş acorda fiecărei tradiţii explicaţia şi semnificaţia cuvenită, pentru a da din nou sens şi profunzime gesturilor.Nu uitaţi şi conotaţia spirituală a Crăciunului, amintind că Dumnezeu ne-a iubit atât de mult pe noi oamenii, încât ni l-a dăruit pe fiul lui!Din fericire există pe piaţă atât de multe materiale, cărticele, broşuri, DVD-uri care pot să vină în sprijinul părinţilor care doresc să clarifice lucrurile.In felul acesta, cred că putem restaura valoarea Crăciunului şi ne putem privi copiii în ochi… la fel de senin, pentru că Moş Crăciun există prin toate faptele noastre bune… pentru că Moş Crăciun se află în fiecare dintre noi", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
lapte bivolita adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net