Telefoanele mobile sunt, în medie, cu 75% mai scumpe ca acum cinci ani

Ultima actualizare:

    An de an, piața telecomunicațiilor oferă noutăți în materie de smartphone-uri.foto: unsplash.com
An de an, piața telecomunicațiilor oferă noutăți în materie de smartphone-uri.foto: unsplash.com

Acum 37 de ani, pe 13 martie 1984, compania americană de tehnologie Motorola a lansat primul telefon mobil din istorie și, de atunci, pătrunderea în societate a acestor dispozitive a crescut. Sâmbătă, 3 aprilie, se sărbătorește Ziua internațională a telefonului mobil și din acest motiv, comparatorul de prețuri online, Idealo, a realizat un studiu pentru a analiza diferite aspecte în evoluția smartphone-urilor. Acest studiu a dezvăluit că astăzi telefoanele mobile sunt cu 75% mai scumpe comparativ cu acum 5 ani.

An de an, piața telecomunicațiilor oferă noutăți în smartphone-uri: cum ar fi conexiunea wireless cu tehnologie 5G, Inteligența artificială, prin camere cu super zoom, posibilitatea integrării a două SIM-uri în același timp, recunoașterea facială, ecrane pliabile, printre multe alte tendințe. Fiecare actualizare și proiectare a telefoanelor reactivează necesitatea consumatorului de a fi actualizat, cu care studiul Idealo concluzionează că începând din 2016 cererea de smartphone-uri a crescut cu peste 244%, ceea ce arată o rată accelerată a vânzărilor. pentru a schimba sau căuta un nou dispozitiv mobil.

Telefoanele mobile au devenit un element esențial pentru majoritatea oamenilor, de fapt 70% dintre respondenți nu pleacă de acasă fără a verifica dacă au telefonul mobil cu ei. În UE, circa 96% dintre cetățeni au un telefon mobil, dintre care 87% sunt smartphone-uri.

Chiar nu era, însă, nevoie de niciun studiu de specialitate pentru a confirma că prețurile celor mai moderne telefoane mobile de pe piață cresc de la an la an de ceva vreme, iar această escaladare aproape infinită a deschis nenumărate dezbateri care nu au fost încă închise cu privire la acest lucru.

În orice caz, și ținând cont de faptul că toți producătorii au urmat această creștere a costurilor, cel mai bun lucru nu este să speculăm, ci să ne întrebăm de ce aceste prețuri cresc și dacă există într-adevăr vreun motiv care să o explice în mod convingător, ținând cont că telefoanele mobile vârf de gamă nu doar că au depășit de ceva vrme bariera psihologică de 1000 de euro, dar au atins-o și pe cea de 2000 de euro.

Și da, un Samsung Galaxy Fold costă 2.020 de euro, dar oferă cea mai recentă tehnologie și probabil un telefon înaintea timpului său. Adevărata problemă nu este acesta dar plafonul prețurilor de 1.000 de euro pe care îl credeam excesiv în urmă cu câțiva ani este astăzi terenul pentru unele game de top, cum ar fi iPhone sau seria Galaxy de la Samsung, ajungând chiar și la branduri ca Xiaomi sau OnePlus, care nu concepeau cu ceva timp în urmă asemenea prețuri.

Care este, așadar, explicația pentru creșterile de prețuri ale telefoanelor mobile?

Microsoft a avertizat deja, când a început procesele de angajare a până la 16 ingineri pentru a finaliza noul lor Surface Duo, și anume că „pentru a lansa un telefon mobil ai nevoie de un număr de oameni echivalând cu populația unui mic sat”.

Nu există nicio îndoială că complexitatea pieței și a smartphone-urilor în sine a crescut enorm, deoarece astăzi nu mai este suficient să integreze doar cele mai noi inovații în chipset-uri și ecrane, asigurând o listă de specificații extraordinară și multă putere, dar acum este nevoie de o muncă mult mai mare în secțiunile multimedia și software pentru a diferenția și a adăuga valoare terminalelor.

Modulele cu mai multe camere costă în general mai mult, alte smartphone-uri vin cu sisteme mecanice pentru componente front-end, iar dezvoltarea AI și a funcționalităților proprietare are, de asemenea, un cost care trebuie luat în considerare.

Unul dintre primii care s-au justificat a fost Richard Yu, CEO-ul Huawei și, așa cum a spus el, ultimul telefon Huawei, P40 Pro, are, de exemplu, până la șapte senzori în total, cu un periscop foarte scump, ecran de înaltă frecvență și încărcare ultra-rapidă, aceste funcții crescând mult costul de producție.

Richard Yu a mai spus că nu este doar camera, ci și faptul că utilizatorul petrece din ce în ce mai mult timp cu telefonul și necesită mai multă autonomie, ecrane mai mari și protecție pentru ochi și că toate aceste costuri îi fac pe producătorii de telefoane mobile să piardă marjele de profit.

La rândul său, Pete Lau, fondator și CEO al OnePlus, a arătat în aceeași direcție, comentând că noul OnePlus 8 a crescut prețurile în conformitate cu costurile de producție și chiar a redus profiturile, deoarece a adoptat conectivitatea 5G cu noile cipuri SA / NSA, care sunt foarte scumpe.

Încadrarea atâtor tehnologii într-un smartphone cu o dimensiune și o greutate adecvate, cum ar fi OnePlus 8, este complicată, potrivit producătorului chinez, care subliniază, de asemenea, că prețurile întregului lanț de aprovizionare au crescut în ultimii ani, de la materiile prime la 5G și restul componentelor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
apartament pixabay jpg
Dixville Notch vote jpg
casa fara gard america jpg
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net