5 dintre cei mai periculoși coloranți alimentari!
Sunt acele ingrediente care fac produsele din comerț atât de apetisante. Însă, cu cât alimentele sunt mai viu colorate, cu atât sunt mai nocive. Vezi care sunt primii 5 coloranți alimentari periculoși pentru sănătate.
În ultimii 50 de ani, utilizarea coloranților alimentari a crescut cu 500%. Printre alimentele cele mai bogate în coloranți sunt sucurile, brânza, iaurtul și apa cu vitamine.
Albastru 2, cunoscut și ca Indigo sau Carmin Indigo
Acest colorant este utilizat atât în industria alimentară, cât și în cea a fabricării blugilor. Acest compus chimic este obținut din combinarea a două substanțe: indoxil și sodiumo'phenylphenate. În timp ce albastru indigo se poate obține natural, ca extract dintr-o plantă, albastru 2 este un compus chimic, cu acțiune cancerigenă. Printre reacțiile adverse se numără astm, iritații ale pielii și reacții alergice.
Roșu 3, cunoscut drept eritrozină
Este cea care dă alimentelor culoarea cireșelor bine coapte. În 1990, în SUA, a fost interzisă utilizarea lui în produsele cosmetic sau medicamente deoarece a fost asociat cu dezvoltarea cancerului la sân. Totuși, el este încă utilizat la scară largă în industria alimentară, deși oamenii de știință au atras atenția cu înmulțirea cazurilor de cancer la tiroidă și hiperactivitate la copii.
Roșu 40 sau E129
A fost considerat drept un înlocuitor mai sănătos pentru roșu 3, însă s-a descoperit că are în componența sa aluminiu și alte metale.
Află pe clickpentrufemei.ro care sunt ceilalți coloranți care nu fac bine sănătății!