8 sfaturi ca să schimbi aspectul mobilei vechi
Nu-ţi mai place aspectul mobilei din locuinţa ta? Măsuţa din sufragerie, dulapul sau canapeaua nu mai arată ca-n prima lor tinereţe? În această perioadă, când preţurile sunt mari iar veniturile au scăzut substanţial, parcă nu te-nduri să cumperi mobila nouă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta dacă vrei să-ţi recondiţionezi mobila cea veche.
1. Pregăteşte suprafaţa mobilei
În primul rând, trebuie să ştergi foarte bine mobila de praf. Apoi, curăţ-o cu o soluţie formată din 80% apă şi 20% amoniac. În funcţie de tipul lemnului, amoniacul ar putea avea un efect de deschidere sau închidere a nuanţei mobilei. De asemenea, poţi să ştergi bine mobila de praf cu o cârpă uscată sau cu detergent special pentru mobilă. Următorul pas: foloseşte ulei de lămâie cu care să ungi lemnul. Uleiul de lămâie se găseşte la magazinele cu produse naturiste. Astfel, urmele vor fi îndepărtate şi mobila va căpăta un nou luciu.
2. Şlefuieşte dacă sunt zgârieturi
Dacă piesa de mobilier pe care vrei s-o recondiţionezi este zgâriată sau nu se potriveşte cu rstul casei şi vrei să-i schimbi culoarea, este nevoie să apelezi la o tehnică abrazivă. Este recomandat să măsori înainte cât de mult trebuie şlefuită piesa de mobilier. Şi asta pentru că unele sunt deteriorate doar la suprafaţă, la nivelul lacului. În acest caz, poţi să îndepărtezi stratul de lac sau ceară cu ajutorul unui solvent special pe care îl găseşti în magazinele de amenajări şi bricolaj. Odată ce te-ai apucat de şlefuit, trebuie să aplici aceeaşi tehnică pe toată suprafaţa mobilei, pentru că, prin şlefuire se schimbă aspectul lemnului. De asemenea, poţi folosi un aparat de şleguit sau şmirghel Atenţie la granulaţie! O hârtie cu o granulaţie maim are este folosită pentru o şlefuire mai adâncă. Dacă vrei să creezi o suprafaţă foarte netedă, este indicat să foloseşti şmirghel cu granulaţie mică.
3. Aplică lac sau vopsea în mai multe straturi
Dacă mobila prezintă orificii mai pronunţate, crăpături sau zgârieturi foarte mari, este indicat să le acoperi înainte de vopsire cu un kit special pentru lemn. Acesta se poate achiziţiona din magazinele speciale de amenajări sau bricolaj. De asemenea, găurile pot fi umplute folosind o pulbere obţinută de laşlefuirea altei bucăţi de lemn, amestecate cu lac.După slefuire, lemnul se şterge de parf cu o cârpă uscată cu curată iar apoi se aplică un strat de lac sau ceară. La final, după ce se usucă, şterge mobila cu ulei delămâie pentru a-i spori luciul. De asemenea, în loc de lac poţi folosi vopsea într-o nuanţă care se potriveşte cu restul casei. Optează pentru o vopsea rezistentă şi care să protejeze lemnul. Poţi cumpăra vopsea clasică, pe bază de ulei, sau vopsea cu latex, foarte rezistentă în timp.
4. Canapeaua şi fotoliile - Dacă vrei să schimbi aspectul uzat al canapelei sau fotoliilor poţi cumpăra huse speciale pe care le găseşti în magazinele care vând obiecte de mobilier. La Ikea husele sunt de diferite culori şi modeleşi se vând la preţuri pentru toate buzunarele. De asemenea, dacă nu optezi pentru o husă care să îmbrace complet canapeaua, poţi cumpăra o cuvertură.
5. Dulapurile– pe lângă nivelarea şi vopsirea lemnului, apelează la mici trucuri cum ar fi aplicarea unor mânere sau a unor oglinzi interioare.
6. Scaunele – înainte de a aplica vopsea sau lac, acestea trebuie reparate. Apoi le poţi vopsi în diverse modele pentru a da impresia unei tapiţerii.
7. Mobila de bucătărie – pentru a îndepărta lacul şi petele mobilirul se curăţă cu alcool tehnic. Nu folosi cârpe, ci numai tifon. Se freacă uşor zonele cu probleme, iar apoi se aplică lacul.
8. Foloseşte autocolant!
În magazinele de amenajări interioare şi bricolaj vei găsi o sumedenie de modele de autocolant special pentru mobilă. Dacă vrei să schimbi aspectul pieselor de mobilier fără mari bătăi de cap, autoconatul este soluţia ideală.