Ai centrală termică? Uite cum o foloseşti corect

Ultima actualizare:

    Dacă nu este folosită corect, centrala termică pe gaze te poate lăsa cu portofelul gol
Dacă nu este folosită corect, centrala termică pe gaze te poate lăsa cu portofelul gol

Deşi, oficial, am intrat în sezonul cald, temperaturile de afară nu ne permit încă să renunţăm la încălzirea locuinţei. Dacă ai centrală termică pe gaze, ar trebui să ştii că, odată cu încălzirea vremii, aceasta trebuie folosită diferit faţă de cum o făceai când afară era ger de crăpau pietrele. Asta, pentru a evita consumul inutil de gaze şi umflarea facturii. Uite cum să procedezi!

Închide centrala când nu eşti acasă!

Dimineaţa, când te pregăteşti să pleci la serviciu, nu uita să închizi centrala termică. Nu are sens ca peste zi să funcţioneze pentru că afară nu mai avem temperaturi scăzute deci, nu e cazul să încălzească locuinţa când tu nu eşti acasă. În acest fel, vei face economie la gaze şi vei avea o factură mai mică.

Închide caloriferele în camerele în care nu stai

Pentru că afară nu mai avem gerurile din timpul iernii, iar temperaturile trec uneori chiar şi de 10, 12 grade, este recomandat ca în camerele în care nu stai sau îţi petreci foarte puţin timp să ţii caloriferele închise. Dacă vrei să ai o temperatură constantă în locuinţă., ţine uşile deschise pentru a lăsa căldura să pătrundă în fiecare încăepere.

Cumpără un termostat de cameră

Este foarte important să ai un termostat de ambianţă conectat la centrala termică. Reglează acest aparat la două nivele de temperatură: 20-21 de grade în timpul zilei când eşti acasă şi 18-19 grade pe timp de noapte. Trebuie să ştii că fiecare grad Celsius cu care încălzim suplimentar casa duce la un consum suplimentar de combustibil cu 6-7%. Deci, dacă vom avea în casă 23 de grade Celsius în loc de 21 de grade Celsius factura va creşte cu aproximativ 15%.

Temperatura apei, mai scăzută

Şi temperatura apei încălzite de centrala termică este importantă atunci când vrei să faci economie la gaze şi, implicit, vrei să ai o factură mai mică. Este recomandat să setezi temperatura la 48-50 de grade Celsius. De multe ori, facem greşeala de a seta o temperatură foarte ridicată, iar apoi, pentru că apa este mult prea fierbinte, o combinăm cu apă rece. Iată cum consumi degeaba gazele naturale şi cum îţi umfli singur factura.

Atenţie unde amplasezi termostatul în cameră

Termostatul de cameră trebuie ţinut departe de ferestre, pentru a evita ca centrala să funcţioneze „în gol”. Dacă acesta este setat pe o tenmperatură de 21 de garde Celsius,. el nu va înregsitra niciodată această temperatură dacăs tăpe pervazul geamului, iar geamul este deschis. Astfel, centrala, în loc să se oprească, va funcţiona non stop.

Vrei să cumperi o centrală termică? Alege clasa A+

În cazul în care vrei să cumperi o centrală termică, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le urmăreşti este alegerea unui model economic, ce face parte din calsa de energie A+ sau A++. La alegerea echipamentelor de încălzire trebuie luate în calcul produsele cu clase energetice ridicate, în topul celor mai eficiente din punct de vedere energetic fiind centralele termice în condensare, care pot duce la o economie de până la 35% la consumul de gaz.

Verifică periodic instalaţia de încălzire

Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) şi constă în verificarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice.Pe lângă caracterul obligatoriu al verificării tehnice periodice, aceasta are și o serie de avantaje. Unul dintre acestea este reprezentat de reducerea costurilor. Funcționarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale termice poate duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncționalități, acestea din urmă  ducând la creșterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, crește consumul de gaze și, implicit, se vor majora și costurile.

Închide centrala când aeriseşti camerele

Este abosolut inutil să ţii centrala pornită când deschizi geamurile pentru a aerisi locuinţa. În cameră se va face frig, căldura din calorifere se va risispi, iar centrala va funcţiona „în gol”. Ai grija să închizi centrala şi abia apoi să laşi aerul rece de afară să pătrundă în casă. Atenţie! Este recaomandat să eriseşti de mai multe ori pe zi, în reprize scurte. În acest fel, locuinţa ta nu va apuca să se răcească, pierderile de căldură nu vor fi foartemari, iar tu nu vei fi obligată să reporneşti centrala termică la o temperatură foarte mare.

Creşte preţul la gaze naturale

Începând cu luna aprilie, tarifele de distribuţie ale Distrigaz Sud-Reţele vor scădea cu 2-3%, iar cele E.ON Gaz Distribuţie vor creşte cu 1%, potrivit economica.net. Însă, consumatorii casnici vor plăti mai mult consumul de gaze naturale, iar asta pentru Guvernul că va opera, la cererea FMI, o majorare de preţ de aproape 10% la gazele din producţia internă. Practic, din vară, se preconizează o creştere a preţului intern la gaze de la 53,3 lei MWh la 58 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar jpg
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
image
actualitate.net
image
actualitate.net