Antrenoarea Cori Grămescu ne dezvăluie secretul siluetei
Până la 20 de ani, Cori Grămescu era o tânără plinuţă care nu făcea sport. A reuşit să slăbească 40 de kilograme, să-şi creeze un stil de viaţă sănătos şi chiar să devină antrenoare de fitness. Iată povestea ei.
Cori, esti cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune antrenoare de fitness. Ești, totodată, promotor activ al unui stil de viață sănătos. Spune-ne, te rog, cum reușești să te menții și să arăți mai bine ca în adolescență?
Cori Grămesc: Este rezultatul unei vieți echilibrate, am făcut o alegere în preajma vârstei de 20 de ani să îmi îmbunătățesc alegerile alimentare și de atunci continui să rafinez procesul. Încerc în permanență să găsesc un echilibru în viața mea, între nevoia de a face mișcare, dezideratul de a mânca sănătos și impunerile de timp și presiune care vin din zona profesională. Așa că fac zilnic un efort constant și conștient, nu foarte mare, de a face cele mai bune alegeri privitoare la corpul meu.
Până la 20 ani nu ai făcut deloc sport, apoi ai reușit să slabești 40 de kilograme. Cât conteaza sportul și cât alimentația atunci când vrem să avem un corp frumos, armonios?
C.G.: Da, nu prea am făcut sport, sau dacă făceam, făceam în "salturi". Am slăbit înainte de a mă apuca să fac sport, iar nevoia de a mă antrena a venit pentru că nu reușeam să îmi mențin greutatea doar printr-o dietă foarte restrictivă, ca să nu zic înfometare de-a dreptul. Sportul a fost cel care mi-a modelat corpul și m-a ajutat să am o alimentație echilibrată, normocalorică. Dacă acum, la 34 de ani, am un corp mai frumos și mai armonios decât la 20 de ani, asta e exclusiv meritul antrenamentelor constante și diversificate.
Trăim într-o lume modernă, tehnologizată, însă există și reversul medaliei. Ne îmbolnăvesc stresul, sedentarismul, poluarea. Ce e de făcut, Cori?
C.G.: Cred că soluția care funcționează este să ne propunem să atingem obiective mici, dar sănătoase. Fie că vorbim de a adăuga legume în plus la masă, sau de a face 10 minute de mișcare în fiecare zi, acest progres constant în ceea ce privește sănătatea noastră este mult mai benefic și realizabil decât un obiectiv-mamut de schimbare profundă și urgentă a întregului nostru stil de viață. Dacă ne propunem să îmbunătățim fiecare aspect în parte prin alegeri mai bune, vom reuși să avem o viață sănătoasă într-un orizont rezonabil de timp.Eşti ambasadoarea unui program numit Index de sănătate. În ce constă?
C.G.: Este un program de susținere a sănătății, un program pentru persoanele care doresc să-şi evalueze stilul de viaţă şi sunt pregătiţi să accepte rezultatul şi să se mobilizeze pentru o schimbare în bine. Este un instrument sofisticat care ține cont de 5 piloni care construiesc un stil de viaţă sănătos: dieta echilibrată, starea generală de sănătate, activitatea fizică, echilibrul psihologic și capacitatea de a gestiona obiceiurile nesănătoase. Testul online este construit în jurul acestor cinci piloni, la fel și evaluarea acestuia, precum și planul lunar personal și alte recomandări. Un alt motiv pentru care am fost încântată să susţin Index de Sanatate este legat de faptul că nu e ușor să găsești un conținut online de calitate. Articolele cu un conţinut îndoielnic copleșesc internetul, iar orice informație incorectă poate fi chiar dăunătoare.Cum ne ajută și cât de important este în viața noastră?
C.G: Index de sănătate nu este un plan de dietă si regimuri, ci promovează schimbările mici, de rutină, care nu implică multe constrângeri, dar ne direcționează comportamentul spre ameliorarea alegerilor noastre de lifestyle. Practic, Index-ul ne ajută cu recomandări despre ce să adaugăm în comportamentul nostru zilnic, fără să ne impunem limitări. Ne oferă sfaturi despre ariile stilului nostru de viață în care ne putem îmbunătăți alegerile, ca să avem o stare mai bună de sănătate și în acest fel să fim mai flexibili în alegerile noastre. Cred că asta e și principală diferență între un stil de viață bazat pe diete, regimuri și constrângeri alimentare și adoptarea recomandărilor Indexului de sănătate: în prima ipostază ne restricționăm sever optiunile și inevitabil ajungem să pendulăm între perioade de strictețe și subalimentare și etape de delăsare, în care alegerile noastre de lifestyle se deteriorează rapid.Testul este disponibil online pe https://www.walmark.ro/indexsănătate şi ne ajută să înțelegem care sunt zonele din stilul nostru de viață care necesită îmbunătățire. Mai mult, ne ajută să conștientizăm care sunt acele comportamente pe care le putem adopta pentru a ne însănătoși viața. Deși nu ține locul propriei voințe și motivații, având obiective concrete, cuantificabile, Indexul devine un plan ușor de urmat prin faptul că promovează schimbări mici și constante în direcția potrivită.
În urma acestui test, fiecare utilizator primește o recomandare personalizată. Spune-ne dacă este în contradicție cu sfatul unui medic.
C.G.: Recomandările generate sunt în deplin acord cu practica medicală, ținând în primul rând cont de aceasta. La baza realizării acestei platforme, stau mulți ani de cercetări medicale și au fost incluse doar acele sfaturi despre care știm cu certitudine că ne însănătoșesc și ne ajută să rămânem sănătoși întreaga viață. Și eu am făcut testul, chiar eram foarte curioasă în privința rezultatului obținut și voiam să văd ce scor obțin. Am un plan sănătos pe care îl urmez de mulți ani, însă sunt conștientă că în viața mea există zone în care mai e destul loc pentru îmbunătățire. În cazul meu, odihna și controlul stresului au necesitat mereu mai multă atenție, iar Indexul de sanatate mi-a confirmat acest lucru. Însă abia după ce am făcut testul am realizat cât de mare este impactul negativ pe care îl are asupra sănătății mele faptul că nu mă odihnesc suficient. Acum sunt mult mai atentă la asta.