Așa decongelezi corect alimentele!
Ai venit acasă de la muncă și ai realizat că ai uitat să scoți o bucată de carne de la congelator, pe care ai de gând s-o dezgheți acum la temperatura camerei. Este asta cea mai bună variantă? Specialiștii spun că nu. Și totuși, cum ar trebui să procedăm?
Frigul împiedică înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge în totalitate. Dacă vrei să decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat şi astfel să te îmbolnăvești. Pentru a preveni toate astea, ține cont de aceste reguli.
Carnea se dezgheață la frigider
Modul cel mai bun și cel mai sigur de a dezgheța carnea este în frigider și nu la temperatura ambiantă, așa cum cred și fac mulți dintre noi, spun specialiștii. Pune carnea pe o farfurie și acoper-o cu folie de plastic. Las-o la frigider aproximativ 8 ore, în cazul cărnii roșii, și 4 ore, în cazul celei albe (pui, curcan, pește).
Dacă bucata de carne depășește 2 kg, este posibil să fie nevoie de mai multe ore pentru ca ea să se dezghețe. Carnea tocată, cea de pasăre, precum și fructele de mare sunt în siguranță în frigider dacă le mai ții o zi sau 2 după decongelare; carnea de vită, de porc sau de miel dezghețată poate fi păstrată în frigider până la 5 zile.
Fructele și legumele se decongelează în apă rece
Ceva mai ușor se decongelează legumele și fructele. În acest caz, pune-le într-o pungă resigilabilă și scufundă-le într-un castron mare plin cu apă rece de la robinet. În cel mult 1 oră, acestea ar trebuie să se dezghețe. Dacă procesul de decongelarea durează 2 până la 3 ore, este foarte important să schimbi apa în fiecare oră. În cazul legumelor congelate din comerț, ele nu trebuie lăsate la dezghețat, ci se pot găti imediat.
În schimb, fructele de mare se dezgheață prin șoc termic. Mai exact, pune-le într-o sită și scufund-o într-un vas cu apă clocotită. În 3 minute, ele vor fi complet dezghețate.