Aşa îţi protejezi maşina pe timp de iarnă
Pet timpde iarnă, foarte multe persoane renunţă la a mai circula cu maşina personală din motive lesne de înţeles: fie nu sunt echipate cu pneuri pentru sezonul rece, fie le este teamă de gheaţă şi polei, fie urăsc aglomeraţia din zilele cu ninsoare. Fie, pur şi simplu, le este greu să-şi urnească maşian din parcare. Dacă nu circuli cu maşina iarna sau o afci foarte rar, iată ce sfaturi ne dau specialiştii promotor:
Ţine maşina undeva unde e uscat sau pune-i husă aşa cum obişnuiau părinţii tăi înainte de 89. E un obicei învechit, dar paza bună trece zăpada rea.
Schimbă lichidele de întreţinere ale instalaţiilor şi aeriseşte aceste instalaţii (de la ulei până la cel de parbriz). Maşina ta va hiberna şi are nevoie de resurse proaspete şi ermetizate corespunzător.
Curăţ-o şi dă-o cu ceară. O protejezi mai bine de intemperii. Chiar dacă e acoperită.
Acoperă prizele de aer, ţeava de eşapament şi alte orificii care comunică. Nu-ţi mai vor intra şoricei sau mai rău, şobolani şi gândaci.
E mai greu, dar util. Pune-o pe capre. Dacă rămâne mult timp pe poziţie fără să umbli cu ea, cauciucurile pot face gâlme.
Nu o lăsa cu frâna de mână trasă. Cablul poate îngheţa sau se poate rupe de la tensiune. Mai ales când o laşi ca să pleci de pe loc.
Ia bateria în casă sau decupleaz-o. Nu-i face bine în frig, aşa că mai bine faci un efort şi o bagi în casă, la cald.
Nu porni maşina ca s-o încălzeşti şi atât. Nu-i face bine motorului. Mai ales că pe urmă trebuie să reiei toţi paşii de mai sus. Dacă tot o porneşti, mergi câteva zile cu ea.