Ce este dieta MIND, noul trend în slăbire. 10 alimente pe care trebuie să le consumi
Dieta MIND este cel mai nou regim de slăbire, care face furori în Occident. Promite o slăbire sigură, de durată, și mai important decât orice, sănătoasă. Este un mix între dietele mediteraneană și DASH, iar principalul sau scop a fost inițial de a menține sănătatea creierului și de a preveni instalarea maladiilor neurodegenerative.
Această dietă nu a fost concepută special pentru o reducere impresionantă a greutății, însă slăbirea este un beneficiu secundar al acestei diete. Așadar, nu te aștepta să pierzi în câteva săptămâni zeci de kilograme, ci privește dieta MIND mai mult ca pe o schimbare în bine a modului de viață, scrie doc.ro.
Care sunt principiile dietei MIND?
Dieta MIND după cum îî spune și numele a fost concepută pentru sănătatea creierului. Aceasta a unit „meniurile” dietei mediteraneene și dietei DASH, apoi a eliminat orice aliment care ar fi putut, într-un fel sau altul, să dăuneze sistemului neurologic.
Programul a fost dezvoltat de Martha Clare Morris, un epidemiolog nutriționist de la Rush University Medical Center, și promovat printr-un studiu publicat online în februarie 2015. Acesta a urmat regimul alimentar al 923 de vârstnici din zona Chicago. Concluziile au fost că dieta MIND a redus riscul de demență cu aproximativ 35 la sută pentru persoanele care au urmat regulile moderat și până la 53 la sută, pentru cei care au aderat la dietă în mod riguros.
Ce și cum trebuie să mănânci. 10 alimente recomandate în dieta MIND
Dacă te hotărăști să urmezi dieta MIND să știi că poți consuma și alcool. Însă nu în cantități industriale. Vinul, ca și în cazul dietei mediteraneene, se limitează la un pahar pe zi. Dieta MIND este considerată sănătoasă în special fiindcă nu te privează de nicio grupă alimentară. Te încurajează să te obișnuiești cu o alimentație bazată pe mâncăruri verzi, proaspete, să reduci consumul de carne și de grăsimi nesănătoase.
Iată cele 10 alimente pe care se bazează dieta MIND:
• Legume verzi, cu frunze: șase sau mai multe porții pe săptămână. Poți consuma kale, spanac, legume gătite și salate.
• Toate celelalte legume: încearcă să mânânci o altă legumă în plus față de legumele cu frunze verzi, cel puțin o dată pe zi. Cel mai bine este să alegi legume fără amidon, deoarece acestea au o mulțime de substanțe nutritive, cu un număr redus de calorii.
• Fructe de pădure: Mănâncă fructe de pădure cel puțin de două ori pe săptămână. Căpșunele, afinele, zmeura, căpșunele și murele sunt pline de antioxidanți.
• Nuci: încearcă să consumi cinci porții de nuci sau mai multe în fiecare săptămână. Creatorii dietei MIND nu specifică ce fel de nuci să consumi, dar este cel mai bine să variezi tipul pe care îl alegi, pentru a obține o varietate de substanțe nutritive.
• Ulei de măsline: utilizează uleiul de măsline ca principal ulei pentru gătit.
• Cereale: cel puțin trei porții pe zi. Alege cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz, quinoa, orez brun, paste integrale de grâu și pâine integrală 100% din grâu.
• Pește: mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână. Cel mai bine este să alegi pești grași precum somonul, sardinele, păstrăvul, tonul și macroul pentru cantitățile lor ridicate de acizi grași omega-3.
• Fasole: include fasole, linte și soia în cel puțin patru mese pe săptămână.
• Carne de pasăre: înceacă să consumi pui sau curcan cel puțin de două ori pe săptămână. Reține că puiul prăjit nu este încurajat în dieta MIND.
• Vin: nu mai mult de un pahar zilnic! Atât vinul roșu, cât și cel alb pot aduce beneficii creierului. Cu toate acestea, multe cercetări s-au concentrat asupra resveratrolului, care se găsește în vinul roșu, care poate ajuta la protejarea împotriva bolilor neurodegenerative.
Alimente de evitat în dieta MIND
• Unt și margarină: încearcă să mănânci mai puțin de 1 lingură (aproximativ 14 grame) zilnic. În schimb, încearcă să utilizezi ulei de măsline ca grăsime principală de gătit și să înmoi pâinea integrala sau de secara, în uleiul de măsline aromatizat cu ierburi.
• Brânză: dieta MIND recomandă limitarea consumului de brânză la mai puțin de o dată pe săptămână.
• Carne roșie: ai grijă să nu depășești cel mult trei porții în fiecare săptămână. Aici intră carnea de vită, de porc, miel și produsele realizate din aceste cărnuri.
• Mâncăruri prăjite: dieta MIND descurajează mâncarea prăjită, în special cea care se găsește în restaurantele fast-food. Limitează consumul la mai puțin de o dată pe săptămână sau elimină-l complet.
• Produse de patiserie și dulciuri: excluderea majorității mâncărurilor procesate și a deserturilor. Evită înghețata, prăjiturile, gogoșile, bomboanele și alte dulciuri rafinate, produse ambalate si gatite industrial, semipreparatele, alimnetele bogate in amelioratori sau potentatori de gust, monoglutamat, conservanti, sodiu in exces etc.
Deși specialiștii și persoanele care au încercat-o spun că dieta MIND nu ridică riscuri, schimbarea regimului alimentar, fie că este făcută pentru perioade scurte sau lungi, trebuie monitorizată de un medic nutriționist.
De asemenea, fiind o dietă care susține sănătatea creierului, dieta MIND trebuie asociată cu un stil de viață activ, din care sportul să facă parte în fiecare zi.
Citește și:Dieta omului sărac. Cum slăbeşti sănătos 30 de kilograme