Ce trebuie s─â ┼čtii despre instala┼úiile electrice din locuin┼úa ta

image
Dacă ai probleme la instalaţia electrică, nu încerca s-o repari singur! Apelează la un electrician!

┼ói se ard becurile sau prizele foarte des? Acesta este primul semn c─â sistemul electric din locuin┼úa ta e avariat. S-ar putea s─â fie vorba despre o avarie minor─â sau, dimpotrv─â, e posibil s─â ai de-a face cu defec┼úiuni care, dac─â nu sunt remediate, ├«┼úi pot pune ├«n pericol via┼úa. S─â nu uit─âm c─â un scurtcircuit poate declan┼ča un incendiu! Speciali┼čtii Enel ne spun tot ce trebuie s─â ┼čtim!

Verifica╚Ťi instala╚Ťia electric─â !

- apela╚Ťi la un electrician autorizat pentru a v─â asigura c─â circuitele electrice din locuin╚Ť─â sunt corect func╚Ťionale ╚Öi pot suporta consumul electric pl─ânuit;- instala╚Ťiile electrice vechi sau defecte pot provoca incendii sau avarierea aparatelor electrice din cas─â;- nu utiliza╚Ťi aparate electrice, cabluri electrice, prize ╚Öi ├«ntrerup─âtoare deteriorate sau cu defec╚Ťiuni; acestea sunt surse frecvente de incendiu ori accidente.

Nu face╚Ťi singur modific─âri la instala╚Ťia electric─â sau remedieri ale aparatelor electrice!

- apela╚Ťi la un electrician autorizat!- ├«nainte de orice interven╚Ťie ├«n instala╚Ťia electric─â, chiar pentru a schimba un bec, este recomandat─â ├«ntreruperea curentului de la tabloul electric !

- nu conecta╚Ťi sistemele ╚Öi aparatele electrice ├«n apropierea surselor de ap─â ╚Öi c─âldur─â ! Evita╚Ťi astfel riscul electrocut─ârilor, scurt-circuitelor ╚Öi al izbucnirii de incendii.

- nu a╚Öeza╚Ťi aparatele electrice l├óng─â chiuvete, c─âzi de baie, du╚Öuri sau alte zone unde ar putea veni ├«n contact cu apa.- ├«n cazul ├«n care ├«n apartamentul dvs. a fost instalat un dispozitiv electric ├«n baie, asigura╚Ťi-v─â c─â nu va intr─â niciodat─â ├«n contact cu apa.- ├«n buc─ât─ârie, ├«ndep─ârta╚Ťi electrocasnicele de zona chiuvetei ╚Öi a aragazului.

Acorda╚Ťi aten╚Ťie prizelor ╚Öi ├«ntrerup─âtoarelor sl─âbite !

├«n cazul ├«n care priza de care ave╚Ťi nevoie se mi╚Öc─â sau nu este bine fixat─â ├«n perete, cere╚Ťi ajutorul unui electrician. Acesta trebuie s─â schimbe priza/ ├«ntrerup─âtorul ╚Öi s─â izoleze zona respectiv─â pentru a evita un eventual accident;citi╚Ťi eticheta sau manualul de instruc╚Ťiuni al fiec─ârui aparat, pentru a vedea ce fel de surs─â de curent necesit─â.

Nu suprasolicita╚Ťi prizele ╚Öi nu supra├«nc─ârca╚Ťi prelungitoarele electrice !

Incendiile se produc de cele mai multe ori din cauza solicit─ârii excesive a surselor de curent. Electrocasnicele mari (frigider, calorifer electric, ma╚Öin─â de sp─âlat etc.) necesit─â prize separate, cu ├«mp─âm├óntare. Altfel, surplusul de curent poate duce la arderea aparatului sau la electrocutarea celor din jur. Sistemele de ├«nc─âlzire trebuie utilizate numai ├«n prize cu o capacitate suficient─â, cu ├«mp─âm├óntare ╚Öi niciodat─â ├«ntr-o priz─â f─âr─â ├«mp─âm├óntare sau ├«ntr-un prelungitor nesigur;Aten╚Ťie la prizele multiple ╚Öi la prelungitoarele electrice: dac─â bran╚Öa╚Ťi la o priz─â prea multe aparate electrice, acestea se pot supra├«nc─âlzi ╚Öi risc─â s─â provoace un incendiu;- deconecta╚Ťi aparatele electrice dup─â fiecare utilizare;- citi╚Ťi eticheta sau manualul de instruc╚Ťiuni al fiec─ârui aparat, pentru a vedea ce fel de surs─â de curent necesit─â.

Dac─â ave╚Ťi copii, izola╚Ťi prizele cu ap─âr─âtoare de protec╚Ťie ! Nu improviza╚Ťi !

Fie c─â este vorba de repara╚Ťia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguran╚Ťe, improviza╚Ťiile reprezint─â un pas sigur c─âtre incendiu. Orice eroare de prindere sau de izola╚Ťie poate crea un scurtcircuit sau o desc─ârcare de curent; Tot improviza╚Ťii sunt ╚Öi repara╚Ťiile f─âcute de c─âtre o persoan─â neautorizat─â.

Cump─âra╚Ťi accesorii de calitate!

Achizi╚Ťiona╚Ťi prize ╚Öi prelungitoare din ceramic─â ├«n locul celor din plastic. ├Än cazul ├«n care achizi╚Ťiona╚Ťi produse mai ieftine sau de calitate ├«ndoielnic─â, este bine s─â v─â asigura╚Ťi c─â sunt folosite ├«n mod corespunz─âtor.dac─â sesiza╚Ťi miros de plastic topit, deconecta╚Ťi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea prizei sau a ╚Ötec─ârului.

Folosi╚Ťi corect aparatele electrice!

- respecta╚Ťi sfaturile ├«n ceea ce prive╚Öte siguran╚Ťa ├«n func╚Ťionare care figureaz─â ├«n manualul ╚Öi instruc╚Ťiunile de utilizare ale aparatelor electrice pe care le folosi╚Ťi;- ├«n cazul ├«n care sesiza╚Ťi c─â aparatul electric ╚Öi-a schimbat parametrii de func╚Ťionare, se ├«nc─âlze╚Öte foarte repede sau eman─â un miros de ars, trebuie s─â ├«l scoate╚Ťi imediat din func╚Ťiune ╚Öi s─â v─â adresa╚Ťi unui specialist;- folosi╚Ťi aparatura electrocasnic─â doar pentru scopurile recomandate de produc─âtor;- nu atinge╚Ťi aparatele electrice cu m├óinile ude sau c├ónd sta╚Ťi cu picioarele pe podeaua ud─â - risca╚Ťi s─â v─â electrocuta╚Ťi sau s─â suferi╚Ťi arsuri;- debran╚Öa╚Ťi ├«ntotdeauna un aparat electric portabil atunci c├ónd nu-l utiliza╚Ťi, pentru a evita pornirea accidental─â;- pentru a debran╚Öa un aparat de la priza de curent, trage╚Ťi ├«ntotdeauna de ╚Ötec─âr, niciodat─â de fir. Risca╚Ťi s─â deteriora╚Ťi firul sau racordul dintre acesta ╚Öi ╚Ötec─âr;- nu trece╚Ťi cordonul de alimentare al aparatelor pe sub covoare sau peste suprafe╚Ťe fierbin╚Ťi;- scoate╚Ťi din priz─â aparatele ├«nainte de a le cur─â╚Ťa ╚Öi urma╚Ťi instruc╚Ťiunile produc─âtorului;- nu acoperi╚Ťi gurile de ventilare ale aparatelor;- dup─â fiecare utilizare, scoate╚Ťi din priz─â aparatele electrocasnice folosite ocazional (fier de c─âlcat, filtru de cafea, mixer, robot de buc─ât─ârie etc).

Nu l─âsa╚Ťi aparatele electrice ├«n func╚Ťiune nesupravegheate!

C├ónd p─âr─âsi╚Ťi locuin╚Ťa pentru o perioad─â mai ├«ndelungat─â, deconecta╚Ťi din priz─â toate aparatele ╚Öi sistemele electrice.Atunci c├ónd pleca╚Ťi de la domiciliu pentru o zi, o s─âpt─âm├ón─â, sau o perioad─â mai ├«ndelungat─â de timp, deconecta╚Ťi de la curentul electric aparatele electrice cu un consum mare. ├Än cazul ├«n care folosi╚Ťi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a aliment─ârii cu energie electric─â, nu ezita╚Ťi s─â le ├«nchide╚Ťi de fiecare dat─â c├ónd petrece╚Ťi mai mult timp ├«n afara casei.

299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
646x404 jpg
BeFunky collage (3) jpg
oana roman 2 webp
Anne Heche FOTO Getty Images
soferi opriti de politisti jpeg
jennifer lopez ben affleck jpg
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
xupa mondiala 2 jpg
cuplu cearta shutterstock 259629341 jpg
Previziuni Astale png
horoscop click lorina jpg
image png
cearta cuplu