Cum alegi balsamul în funcţie de tipul părului
Tu în funcţie de ce îţi alegi şamponul şi balsamul? Te orientezi după miros, după firmă, după preţ sau după nevoile părului tău? Ştii care e diferenţa dintre mască, tratament şi balsam, cum le aplici corect? Toate aceste detalii sunt importante dacă vrei să ai un păr frumos şi sănătos. Cum pe piaţă sunt o mulţime de produse diferite, hairstylistul Cristi Pascu face puţină lumină şi ne dă câteva recomandări.
Diferenţa dintre tratament, mască şi balsam
Tratamentul este cel mai puternic hidratant, subs-tan--ţa activă conţinută depăşind concentraţia de 1/1000 şi ajungând până la 5/1000. „Tratamentul acţionează în profunzimea firului de păr, uneori şi asupra structurii sale. Masca hidratează în profunzime sau stabilizează culoarea, pe când prin balsam obţinem o hidratare la suprafaţa firului de păr. Balsamul are mai mult rol de a facilita descurcarea şi a da luciu. El este vital atunci când ai părul creţ sau vopsit, pentru că oferă strictul necesar în ceea ce priveşte hidratarea şi descurcarea. De aceea, sunt măşti şi tratamente foarte bune, care însă nu descurcă părul”, spune Cristi Pascu.
Cât timp se ţin pe păr
De regulă, fiecare producător are un timp recomandat, trecut pe ambalaj. Potrivit specialistului, în general, un balsam trebuie lăsat să acţioneze între 2 şi 15 minute. Măştile şi tratamentele au timp de acţionare mult mai mare, unele având nevoie şi de aport de căldură (la cască sau sub suflul uscătorului) pentru a intra mai bine în structura firului de păr.
Greşeli de aplicare
Ţi s-a întâmplat să faci mătreaţă de la balsam sau de la un şampon? Asta din cauză că nu ai ales produsele potrivite sau nu le-ai aplicat corespunzător. „Atunci când foloseşti un şampon puternic pentru un scalp sensibil, el usucă pielea care se descuamează, apărând mătreaţa”, mai spune hairstylistul. De asemenea, trebuie să ştii că balsamul nu se aplică pe scalp, ci doar pe lungimea părului.
Balsamul potrivit pentru tine
Părul fin. Alege un balsam mediu hidratant, care să dea luciu şi să ajute la descurcarea uşoară. Un balsam puternic hidratant va duce la o îngrăşare a părului subţire, care absoarbe orice exces de grăsime.
Părul creţ. E necesar ca balsamul să aibă proprie-tăţi puternic hidratante deoarece acest tip de păr, prin natura şi structura lui, are tendinţe de deshidratare şi de uscare. “Un balsam pentru păr creţ trebuie să fie mai bun decât un balsam de zi cu zi, astfel încât să confere părului elasticitatea de care are nevoie şi luciul care se pierde datorită porozităţii mari a firului de păr”, explică specialistul.
Părul vopsit. Mai nou, există pe piaţă balsamuri speciale pentru femeile cu păr blond, sau roşcat, sau şaten, care diferă prin ingredientele de hidratare.
Părul natural. Acesta are o stare de sănătate mult mai bună faţă de părul creţ sau vopsit, care sunt mai deshidratate. Părul natural şi drept are deja un luciu şi un aspect îngrijit, iar balsamul, în acest caz, nu face decât să întreţină acest luciu şi să ajute la descurcare.
Soluţia naturală, în locul balsamului
Dacă nu foloseşti de obicei balsam pentru hidratarea părului, Cristi Pascu îţi recomandă uleiurile naturale: de măsline, argan, cocos. Acestea trebuie aplicate în cantităţi mici şi doar pe vârfuri.