Cum să fierbem carnea, pastele și legumele. Orezul prefiert îngrașă cel mai tare. Alte trucuri de la Mihaela Bilic VIDEO

Ultima actualizare:

    Mihaela Bilic te sfătuiește cum să prepari mâncareaFOTO: Facebook/Mihaela Bilic
Mihaela Bilic te sfătuiește cum să prepari mâncareaFOTO: Facebook/Mihaela Bilic

Vrei să ai o siluetă de vis dar nu te poți abține de la o porție de paste? Ai vrea să guști un pic de carne sau te hotărăști să treci pe o dietă cu legume, însă tot ceea ce faci este să pui în farfurie o porție de brocoli și morcovi fără gust? Ce este mai sănătos să mănânci piure sau cartofi fierți? Expertul în nutriție Mihaela Bilic ne dă câteva sfaturi prețioase pentru a avea o mâncare sănătoasă dar și gustoasă.

În orice situație, trebuie să aveți în vedere că hrana, chiar dacă este gătită, trebuie să conțină nutrienții necesari pentru ca organismul să poată funcționa corect. Iar Mihaela Bilic, doctor în nutriție, dă câteva safturi prețioase în acest sens.

”Nu se compară nimic cu mâncarea gătită, mai ales când folosim ingrediente de calitate! Tot ce e gătit e mai bogat în apă și mai sărac în grăsime, deci îngrașă mai puțin Și nu mai zic că atunci când gătim punem în oală și un strop de iubire”, explică Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Ce se întâmplă cu nutrienții la gătit? Iată un mic rezumat cu sfaturi practice, de la experta în nutriție, ca să vă iasă mâncarea gustoasă și sănătoasă.

1. ”Dacă vreți să gătiți o ciorbă, puneți carnea la fiert în apă rece. În felul acesta are timp să se gătească împreună cu legumele, să-și combine aromele, important este că se consumă tot lichidul, nu se pierde nimic”, spune Mihaela Bilic.

2. ”Dacă gătiți, în schimb, rasol și vreți ca toate substanțele nutritive să rămână în carne, puneți apa la clocotit, iar carnea trebuie scufundată în apă fierbinte. Tot ceea ce înseamnă temperatură crescută, blochează pierderea de nutrienți în apă”, a explicat doctorul în nutriție.

3.  ”Pastele. Acestea trebuie să rămână ”al dente”. Trebuie să rămână un pic tari, ferme, pentru că acestea conțin amidon. Cu cât le fierbem mai mult, ele se înmoaie, iar amidonul poate fi absorbit în sânge.

Atunci, cu cât sunt mai bine fierte și mai moi, cu atât îngrașă mai tare. Italienii au și un obicei în a mânca pastele reci, sub forme de salate. Astfel se recristalizează o parte din amidon și, culmea, nu mai poate fi absorbit”, a mai precizat Mihaela Bilic .

4.  ”Și la cartof este valabilă aceeași rețetă. În momentul în care fierbeți cartoful, îl puneți la răcit și îl consumați sub formă de salată orientală. Îngrașă mai puțin decât un piure de cartofi, să nu mai vorbim despre cartofii prăjiți”, a mai arătat experta.

5.  ”Despre orez, aș vrea să vă spun să nu economisiți timp cumpărând orez prefiert despre care se spune că se gătește ușor. Acesta îngrașă cel mai tare. Mai bine cumpărați orezul clasic sau, dacă se poate, orez integral. Fibrele, prezente în orezul integral mai împiedică absorbția unei părți din amidon.

Tot ceea ce se gătește rapid se absoarbe rapid în sânge, crește glicemia și îngrașă”, a mai spus Bilic.

6.  ”Când vine vorba de legume, ca să fie fierte corect, ideal este să folosim o cantitate mică de apă și să scurtăm cât putem timpul de gătire. Ce se întâmplă cu legumele atunci când le fierbem din belșug? Se degradează inclusiv pigmenții vegetali. Dacă legumele nu au o culoare vie, intensă, nici ele nu mai au rolul acela benefic pentru sănătate”, a mai precizat nutriționista.

7.  ”Pentru brocoli, scurtați timpul de fierbere și, imediat ce l-ați scos din apa fierbinte, puneți-l într-o apă cu gheață pentru că în felul acesta efectiv se blochează tot ceea ce înseamnă fierberea aceea din inerție”, a explicat dr Mihaela Bilic.

8.  ”Leguminoasele, cum sunt fasolea, mazărea sau năutul au nevoie de timp mai mare de fierbere . Dacă se poate, puneți fasolea la înmuiat, chiar cu o zi înainte. Pentru că celuloza, acea fibră insolubilă din fasole, trebuie să își tragă apă, să se înmoaie pe cât posibil. În acest fel nu o să mai avem probleme de balonare. Lintea, quinoa și soia nu dau aceste probleme de balonare. În schimb, pentru fasole, insistați. Cu cât este mai mult fiartă, cu atât etse mai ușor de digerat și mai gustoasă”, a mai spus Mihaela Bilic.

9.  ”Dacă optați pentru fasolea direct fiartă, din comerț, sub formă de conservă, nu aruncați lichidul acela pentru că este plin de minerale”, a precizat nutriționista.

Preparând alimentele în acest fel, vă veți îngrășa mai puțin iar mâncarea va fi mai gustoasă.

Citește și:Mihaela Bilic dezvăluie alimentul care nu trebuie să lipsească din dietă: "Cel mai eficient pentru topirea kilogramelor"

Nutriționistul Mihaela Bilic: „Sunt pofticioasă fără limite. Nici urmă de moderaţie şi echilibru“

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii protejate in februarie logo webp
image png
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net