De ce e mai bine să eviți prăjelile și rântașurile
Bucătăria românească este apreciată și peste hotare, pentru că, în mare parte este alcătuită din ingrediente sănătoase. Însă tehnica preparării anumitor mâncăruri include și câteva greșeli, care ne pot costa sănătatea. Este vorba despre prăjeli și de rântașuri.
Cu toții știm că un fel principal, și nu numai, care conține sos, trebuie preparat cu grăsime încinsă.
Sosul este, pe bună dreptate, o parte esențială a mâncărurilor, pentru că îi dă savoare. O mâncare fără sos pare lipsită de gust, pentru că, de fapt, sosul prelungește și intensifică senzația gustativă plăcută.
Ce sunt sosurile și rântașurile
Chiar dacă este responsabil pentru gustul apetisant, sosul trebuie preparat astfel încât să nu aibă un efect dezastruos asupra stomacului și intestinelor.
Dar ce este, de fapt, sosul? Potrivit teoriei de specialitate, sosul este un lichid aromat gros, care conține ca substanță de bază grăsimea. Acestuia i se adaugă de obicei amidon sau muștar, ceapă, vin, gălbenuș de ou. Toate contribuie la gustul specific al sosului, în funcție de preferințe.
Rântașurilor este tot un sos, preparat prin adăugarea la grăsimea încinsă a unei anumite cantități de făină, care este lăsată să se prăjească un anumit timp.
De ce sunt dăunătoare sănătății
Prăjirea făinei în grăsime produce însă o substanță numită în știință acroleină care, deși stimulează secreția gastrică, irită mucoasa stomacului.
Află pe clickpentrufemei.ro ce face acroleina produsă de prăjirea făinei în corp!