De ce este atât de greu să lucrezi cu un geniu. Poate fi o binecuvântare sau un dezastru

13 mai 2021
image
Un geniu are talent însă este greu să lucrezi cu elfoto: Pixabay.com

Să lucrezi alături de un geniu poate fi atât o binecuvântare cât și o nenorocire. Folosirea la maximum a acestor minți extraordinare poate fi o amenințare pentru ceilalți membri ai echipei.

În momente critice, geniile creative pot salva chiar și inconșient situația. Își pot atrage admirația colegilor pentru aceasta, însă tot atât de mult își pot atrage antipatii. Mulți pot fi de fapt o povară pentru colegii săi. Domină frecvent ședințele și lasă puține prilejuri celorlalți pentru a-și arăta potențialul, se arată într-o analiză publicată de BBC.

În cele mai groaznice scenarii, geniile au o viață personală dezastruoasă.

Geniile pot fi o binecuvântare sau un dezastru la locul de muncă

Psihologii au analizat situațiile în care geniile fac parte din diverse echipe. Și au observat că de multe ori aceștia pot fi chiar o binecuvântare la locul de muncă dar pot provoca și un colaps sau un blocaj al întregii echipe.

Pentru a nu se întâmpla cel de-al doilea scenariu, managerii trebuie să știe să coordoneze inteligent atât astfel de ”staruri” cât și a celorlalți membri ai echipei.

”Stele căzătoare”

Analizele recente se bazează pe constatări contra-intuitive din diferite discipline care arată că multe echipe nu reușesc adesea să profite la maximum de talentele individuale.

Cercetătorii au analizat compoziția echipelor de baschet și fotbal, de exemplu, pentru a afla cum adăugarea de jucători foarte bine îmbunătățiți îmbunătățește performanța generală a echipei. Când au analizat Cupa Mondială au calculat câți dintre jucătorii fiecărei națiuni proveneau din cele mai prestigioase cluburi, precum Manchester United sau FC Barcelona. În mod surprinzător, au descoperit că beneficiile acestui talent individual excepțional erau adesea copleșitoare.

Probabil din cauza ego-urilor jucătorilor vedetă, echipele cu cel mai mare număr de staruri nu au reușit adesea să colaboreze eficient. (Lipsa de cooperare între vedete ar putea chiar explica performanța abisală a Angliei în turneul Euro 2016).

Nu vrei să-ți expui ideile în fața unor genii

Un studiu din 2011 a constatat că angajarea unui număr mare de genii într-o singură echipă aduce rareori profiturile scontate. În multe cazuri, se părea că echipa, în ansamblu, s-ar fi putut descurca mai bine dacă liderul ar fi angajat mai mult talent mediocru.

Analiștii au descoperit că echipele construite în jurul unor indivizi deosebit de creativi s-au confruntat cu unele provocări unice. În timp ce ideile strălucitoare ale vedetelor creative au contribuit cu siguranță la rezultatul echipei, acest lucru a costat costul colegilor lor, care au avut tendința de a găsi mai puține oportunități de a învăța și de a-și dezvolta propriile talente.

Ceilalți oameni devin mai puțin creativi, și asta atenuează beneficiile oferite de vedetă.

Un motiv poate fi intimidarea. „Nu vrei să-ți aduci ideile în fața unui coleg de stea, deoarece nu vrei să te faci să arăți ca un prost sau să spui ceva prost”, spune un cercetător. Ar putea fi, de asemenea, un sentiment de dependență - știi că vor veni cu ceva genial, așa că nu trebuie să te străduiești atât de mult.

Deși aceste descoperiri ar putea părea să creeze o dilemă serioasă pentru manageri, cercetătorii au câteva sugestii care ar putea permite echipelor să profite la maximum de geniile lor creative, ajutând în același timp și ceilalți membri să se dezvolte.

În primul rând, managerii ar trebui să lucreze la cultură, asigurându-se că fiecare membru simte siguranță psihologică - sentimentul că este posibil să-și exprime liber ideile și opiniile, fără riscul cenzurii.

În cadrul ședințelor de grup, ar putea fi pentru manageri să gestioneze ordinea contribuțiilor oamenilor. „Dacă aveți un angajat foarte bun, plin de idei, rugați-l să vorbească ultimul”,spune un cercetător. Acest lucru îl va împiedica să domine discuția înainte ca alții să aibă șansa de a contribui.

Aceste descoperiri s-ar putea să schimbe pe viitor atitudinea față de recrutare. Deși este esențial să luăm în considerare palmaresul unui candidat, este la fel de important să ne gândim la modurile în care noul angajat s-ar potrivi în echipă, deoarece dinamica de grup rezultată va fi la fel de importantă ca talentul lor individual.

Citește și:

Vrei să salvezi planeta? Poți obține 20.000 € pentru ideile tale

David are 10 ani și este unul dintre copiii geniali ai României. Programează roboți

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
retete cartofi png
BeFunky collage (6) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png
cuplu
femeie bronz jpeg
familie fericita aeroport vacanta jpg