De ce faci mătreaţă când schimbi şamponul

Ultima actualizare:

Te-ai cam plictisit de şamponul folosit până acum şi ai vrea să-l schimbi, mai ales că ai descoperit în supermarket unul cu miros îmbătător? Poţi să-l încerci, însă rişti să faci mătreaţă. De ce? Cauza nu e schimbarea în sine. Mătreaţa apare dacă noul şampon nu se potriveşte tipului tău de scalp.

Alegerea şamponului potrivit este, pentru mulţi dintre noi, o adevărată provocare. Unele îţi usucă părul, altele ţi-l îngraşă, altele îţi provoacă mătreaţă. Astfel, odată găsit şamponul potrivit, nu-l schimba prea curând, te sfătuieşte medicul dermatolog Viviana Iordache. „Poate să apară mătreaţa. Asta nu pentru că ai făcut o schimbare, ci pentru că ai făcut o schimbare nepotrivită, ai ales un produs iritant pentru tine, cu care nu te înţelegi. Sfatul meu este ca, dacă nu ai probleme, să nu bagi degeaba «degetul printre gard», ci să rămâi pe ce ai”, spune dermatologul. 

Există două tipuri de mătreaţă şi 4 tipuri de păr

Pentru a folosi şamponul potrivit, trebuie să ştii ce tip de păr ai. Există patru tipuri: 

  • păr gras cu scalp sensibil; 
  • păr gras cu mătreaţă; 
  • păr uscat, deteriorat şi scalp cu mătreaţă;
  • păr normal, sănătos, pe care nu e nevoie să-l speli mai mult de o dată pe săptămână. 

Ţi-ai identificat tipul părului şi al scalpului? Acum tot ce trebuie să faci este să-ţi alegi şamponul potrivit. Dacă foloseşti un produs la întâmplare, rişti să faci mătreaţă, eritem, roşeaţă a scalpului, leziuni şi chiar căderea părului. Mătreaţa este şi ea de două tipuri:

  • Mătreaţă grasă – apare pe scalpul gras, este uleioasă;
  • Mătreaţă uscată – apare pe scalpul uscat, este foarte fină şi curge de pe umeri.

Cum scapi de mătreaţă

Ca să scapi de mătreaţă, încearcă un produs dermato-cosmetic, de la farmacie. Acesta e conceput astfel încât să rezolve ţintit diverse probleme alescalpului şi firului de păr. Se alege în funcţie de tipul de mătreaţă şi tipul de scalp. Poate nu îl nimereşti din prima pe cel ideal, poate nu îşi face efectul, caz în care trebuie să încerci altul. Când îl găseşti, foloseşte-l maximum o lună, apoi e bine să revii la şamponul tău obişnuit, de zi cu zi. Produsul antimătreaţă este, totuşi, un tratament care se administrează o perioadă definită. Tratamentele agreate trebuie rulate. Altfel, cu unul singur, apare fenomenul de obişnuinţă. Dacă mătreaţa reapare, du-te din nou la farmacie şi încearcă un alt produs. 

De câte ori poţi să te speli pe cap

Poţi să te speli de câte ori simţi nevoia. Singura condiţie este aceea de a alege un şampon blând, „pentru spălări frecvente”. Cu un astfel de şampon poţi să te speli şi de două ori pe zi. Un alt tip de şampon va distruge bariera hidroproteică de la suprafaţa scalpului şi a firului de păr, care are rol de protecţie. Rezultatul va fi uscarea pielii şi apariţia mătreţii. 

Greşeli de evitat

  • Nu te spăla cu apă prea fierbinte pentru că aceasta provoacă vasodilataţie. În schimb, şi pentru pielea capului sunt recomandate duşurile alternative (cald-rece) pentru a stimula circulaţia sângelui.
  • Nu aplica balsam şi mască la rădăcină, căci poate apărea mătreaţa. Ele se aplică doar pe lungimi.
  • Şampoanele dermato-cosmetice sunt concepute astfel încât să rezolve ţintit diverse probleme ale scalpului şi firului de păr. Dacă tu ai două probleme simultan (căderea părului şi mătreaţă, spre exemplu), îţi vei lua două şampoane pe care le vei folosi alternativ.
  • Uscătorul de păr se setează pe aer călduţ sau rece, nu fierbinte. Nu trebuie folosit zilnic şi nu foarte aproape de păr. El usucă şi şubrezeşte firul de păr. Ondulatorul şi placa de întins părul trebuie folosite şi ele cu prudenţă, doar la ocazii.
  • Părul strâns foarte tare într-o coadă traumatizează firul şi scalpul. E de preferat să-l ţii liber şi să nu tragi de rădăcină.

Crema de faţă e bine să o schimbi o dată la trei luni

Oricât de bună ar fi o cremă de faţă şi oricât de bine te-ai înţelege cu ea, trebuie să o schimbi o dată la trei luni. Iar asta deoarece, ca la şampon, apare fenomenul de „obişnuinţă” faţă de produsul respectiv, care nu va mai avea pentru piele aceleaşi beneficii ca la început. „Dacă pielea ta are anumite nevoi şi probleme, iar medicul dermatolog îţi recomandă un anumit tip de cremă dermato-cosmetică, ea se foloseşte până când tenul a scăpat de problemă. O cremă pentru ten seboreic, spre exemplu, folosită la nesfârşit, fie va usca foarte tare pielea, fie va stimula glandele sebacee să sintetizeze şi mai mult sebum, ca măsură de protecţie. De asemenea, folosind mult timp o cremă pentru acnee, vei întreţine un climat impus”, explică medicul dermatolog conf. dr. Daciana Brănişteanu.

Ce se întâmplă dacă nu ai neapărat vreo problemă cu tenul şi foloseşti o cremă cu care pur şi simplu „te înţelegi bine”? Şi ea trebuie schimbată după trei luni, avertizează specialistul. „Nu neapărat că îţi face rău, dar, în urma fenomenului de obişnuinţă, nu va mai avea aceleaşi beneficii şi rezultate ca la început”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Răzvan și Irina Fodor jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
11 gogosi shutterstock 26518309 jpeg
ciorba radauteana1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net