Dieta de sărbători
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere pentru a nu ne îngrășa după mesele bogate de Crăciun și Anul Nou este să ne limităm porțiile. De asemenea, cel mai bine ar fi să mergem mai mult spre alimente ușor de digerat.
Mâncarea preparată de Sărbători este diversificată, fiecare având de unde alege ceea ce îi place. Sarmale, cârnaţi, şuncă, friptură, prăjituri, cozonac, salată boeuf etc., toate se găsesc pe masa de Crăciun. Însă, dacă vrei să te menţii în formă, ar trebui să guşti din toate, fără a exagera.
De Sărbători nu trebuie să te sacrifici, ci să acorzi mai multă atenţie alimentaţiei zilnice, mai ales dacă ai ţinut post în ultimele săptămâni. Evită creşterea în greutate, problemele digestive şi cele de somn.
Pe lângă mâncarea tradiţională, alimentele care nu trebuie să lipsească din dieta ta sunt:
Ouăle
Ouăle sunt surse importante de proteine şi amino acizi esenţiali, plus că sunt foarte săţioase. Cea mai bună opţiune este să mănânci fierte, nu prăjite. Iar dacă ai poftă de o omletă, foloseşte ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui (o cantitate mică).
Brânză
O bucată mică de brânză conţine aproximativ 100 de calorii, triptofan, proteine şi caseină. Studiile au arătat că aceste substanţe nutritive accelerează metabolismul.