Este Ziua internaţională a ciocolatei. 5 mituri despre cea mai delicioasă tentaţie

Ultima actualizare:

13 septembrie este una dintre cele mai dulci zile. Este Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente şi. Consumată cu moderaţie, ciocolata aproape că nu are contraindicaţii. Excepţie fac cei care au alergie la ingredientele acesteia. Pentru că este atât de apreciată, de-a lungul timpului au apărut şi foarte mituri despre această delicioasă tentaţie

Ciocolata nu este o invenţie recentă ci este consumată încă din 1900 î.e.n. De fapt acest produs din caco era parte integrantă din civilizațiile și culturile aztecă și maya, potrivit calendarlabs.com. Europenii au combinat cacaua cu lapte și zahăr şi totul a devenit magic. Iar odată cu revoluția industrială și producția în masă a început epoca modernă a ciocolatei. Deși își are originea în America, astăzi mica țară africană Cote D'Ivoire produce 30% din cacao din lume.

Cum sărbătorim Ziua internaţională a ciocolatei

Deși cei mai mulți dintre noi nu au nevoie de o zi specială pentru a ne bucura de acest dulce savuros, Ziua Internațională a Ciocolatei ne oferă doar un motiv în plus pentru a gusta măcar din ingredientul indetrzis în cele mai multe diete.

Astfel, 13 septembrie a devenit o zi profitabilă pentru ciocolatieri dar şi pentru magazinele de dulciuri care acum te îmbie cu tot felul de oferte care de care mai delicioase.

În plus, Internetul abundă de rețete delicioase, de la budincă de lapte de ciocolată de 15 minute la bezea extravagantă, plăcinte, prăjituri cu straturi, souffle și mousse.

Fiind una dintre cele mai iubite dulciuri din lume, ciocolata nu a scăpat de bârfe şi mituri. Toata lumea vorbeşte despre faptul că îngraşă, provoacă acnee şi este interzisă pacienţilor cu boli cardio-vasculare. Însă acestea sunt doar mituri. Bine, unele au o doză mică de adevăr, însă specialiştii spun că ciocolata nu face rău atâta timp cât este consumată cu moderaţie.

1. Ciocolata este afrodisiacă

 Cel puțin aztecii așa credeau, dar numeroasele studii în domeniu nu au fost în stare să dovedească cu certitudine dacă ciocolata este sau nu un afrodisiac. Însă, se pare că procentul de cacao ar da această stare afrodisiacă.

2. Ciocolata creşte colesterolul

De fapt, da, untul de ciocolată, grăsimea ce se găsește în ciocolată, poate crește nivelul colesterolului întrucât conține grăsimi saturate. Însă studiile au demonstrat că, atunci când este consumată cu moderație, ca parte a unui plan alimentar echilibrat, ciocolata nu crește nivelul colesterolului. De fapt, dacă înlocuiești o gustare bogată în carbohidrați cu 40 g ciocolată cu lapte va crește nivelul colesterolului bun (HDL) din corp.

3. Ciocolata îngraşă

Un baton de ciocolata conține, în medie, 200-220 de calorii ceea ce nu înseamnă foarte mult dacă înlocuiește alte alimente bogate în calorii. Dacă o mănânci ocazional și în cantități moderate atunci nu ai de ce să iți faci griji că vei creşte în greutate. De altfel, experții susțin că soluția nu este să renunți la alimentele favorite în curele de slăbire. Dacă, din când în când, te răsfeți cu un baton de ciocolată vei observa că iți este mai ușor să respecți planul alimentar sănătos.

4. Ciocolata are prea multă cofeină

De fapt, ciocolata cu lapte conține o cantitate relativ mica de cofeină. Ciocolata neagră are un conținut mai ridicat de cofeină între 25 și 40 mg per porție. O ceașcă obișnuită de cafea decofeinizată conține în jur de 65-120 mg de cofeină.

Însă atât ciocolata cu lapte, cât și cea neagră conțin teobromină, o substanță asemănătoare cofeinei, însă nu are aceleaşi efecte stimulante.

5. Ciocolata cauzează acnee

De fapt nu s-a descoperit o legătură concludentă  între consumul de ciocolată și aparţia acneee. De fapt, studii preliminare au demonstrat impactul benefic pe care îl are cacaoa asupra sănătății pielii, mai exact în îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul epidermei, sănătatea pielii și hidratarea ei.

Alte 7 lucruri pe care nu le ştiai despre ciocolată

Chiar dacă pare că nu mai are secrete, iată câteva lucruri pe care nu le ştiai despre ciocolată:

1. Există mai multe zile ale ciocolatei în fiecare an

7 iulie este, de asemenea, Ziua Ciocolatei. De fapt este sărbătorită ziua când ciocolata a fost adusă pentru prima dată în Europa la 7 iulie 1550, deși o serie de surse susțin că ar fi putut ajunge pe țărmurile vechiului continent încă din 1504, mulțumită lui Christopher Columb, conform mentalfloss.com. Există, de asemenea, Ziua Națională a Ciocolatei cu Lapte pe 28 iulie, Ziua Internațională a Ciocolatei pe 13 septembrie și, bineînțeles, Ciocolata națională dulce cu lapte, pe 7 noiembrie

2. Ciocolata a devenit „vegetală”

Pentru că partea închisă a ciocolatei vine de la cacao, de fapt de la păstăile care cresc în arborele de cacao, o plantă din familia Malvaceae.  Acest lucru face ca cea mai importantă parte a dulceaței să fie de fapt o plantă.

3. Ciocolata albă nu este ciocolată

Deoarece nu conține cantităţi mari de cacao, ciocolata albă nu este ciocolată în sensul strict. Dar conține părți din boabe de cacao - în principal unt de cacao.

4. Ciocolata caldă a fost primul preperat

Cacao a fost preparat atât în ​​cultura mexicană cât și în cea aztecă, deși rezultatul nu a fost nimic similar cu ciocolata caldă de astăzi. Era o băutură amară care era adesea folosită pentru ocazii ceremoniale, precum nunți.

5 Maria Antoaneta a iubit ciocolata

Maria Antoaneta nu a iubit doar tortul, a iubit și ciocolata, iar ciocolata caldă a fost frecvent servită la Palatul de la Versailles. Nu era doar gustul pe care îl iubea toată lumea - se credea, de asemenea, că băutura era un afrodisiac.

6. Napoleon era un consumator constant de ciocolată

Liderul francez a cerut ca vinul și ciocolata să fie puse la dispoziția lui și a consilierilor săi superiori chiar și în timpul campaniilor militare intense.

7 Ciocolata cu lapte a fost inventată în Elveţia

Daniel Peter a creat delicioasul dulce în 1875 - după opt ani în care a încercat să facă rețeta să funcționeze. Laptele condensat a ajuns să fie ingredientul cheie.

Ştiaţi că ...

Cel mai mare baton de ciocolată din lume cântărea 5.792,5 kg?

Citeşte şi: 

Totul despre cele 4 tipuri de ciocolată. Care e de fapt cea mai sănătoasă

5 lucruri pe care nu le știai despre ciocolată

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net