Frigider sau combină frigorifică? La ce să fii atent ca să faci alegerea cea bună

#Best buys

    Înainte de a alege între un frigider şi o combină frigorifică, trebuie să cunoşti avantajele şi dezavantajele fiecărui produs în parte
Înainte de a alege între un frigider şi o combină frigorifică, trebuie să cunoşti avantajele şi dezavantajele fiecărui produs în parte

Vrei să cumperi un frigider nou, dar, în acelaşi timp, parcă ţi-ai dori şi o combină frigorifică? Decizia este destul de greu de luat, mai ales că aceste două produse au preţuri relativ asemănătoare. Mai mut, poţi găsi o combină frigorifică mai ieftină decât un simplu frigider. Specialiştii giz.ro ne spun la ce să fim atenţi şi ce anume să luăm în calcul pentru a face alegerea potrivită. Uite ce trebuie să ştii înainte de a arunca cu banii!

Diferența dintre frigiderele mai mari și combinele frigorifice este aproape insensibilă. De altfel, uneori, singurele diferențe dintre acestea sunt capacitățile de stocare (până la aproximativ 400 l la frigidere) și tehnologii avansate sau funcții speciale precum dozatorul de lichide sau cel de gheață.

Dacă aveți o familie mică, sau nu gătiți, nu are rost să cumpărați o combină frigorifică. Un frigider cu capacitatea de 200 – 300 de litri, în care să păstrați câteva alimente proaspete pentru micul dejun, este tot ce aveți nevoie. Pe de altă parte, dacă faceți grătar în fiecare weekend și vă invitați prietenii, aveți nevoie de o combină frigorifică cu un spațiu mare pentru congelator, mai ales dacă nu aveți timp să mergeți la cumpărături în fiecare zi.

Frigider cu 1 ușă

Aceste frigidere au o gamă largă de dimensiuni și utilizări, de la cele cu volum de 50-100 l pe care le întâlniți ca minibar în camera de hotel și care au prețuri începând de la aproximativ 500 lei, până la noile game de frigidere cu design vintage, capacități de 220 l – 250 l și prețuri care încep de la 3.000 lei, dar pot ajunge și la 9.200 lei. Frigiderele cu o singură ușă sunt recomandate pentru cei care au nevoie de volume mici de stocare a hranei, pentru persoane care locuiesc singure sau pentru cupluri care nu au timp de gătit și preferă să ia prânzul în oraș.

Găsiți mai multe modele de frigidere cu o ușă aici.

Frigidere sau combine frigorifice cu 2 sau mai multe uși

Marea majoritate a dispozitivelor moderne de astăzi au cel puțin două uși, una pentru frigider și cealaltă pentru congelator. Fie că avem un congelator plasat în partea de sus sau jos față de frigider, ușa separată asigură păstrarea temperaturii constante în celălalt compartiment și astfel economisim energie. De altfel, cu cât avem mai multe compartimente, respectiv uși, cu atât putem accesa mai rapid alimentele de care avem nevoie.

Găsiți mai multe modele de frigidere cu 2 uși aici

Gândiți-vă bine la volumul de care aveți nevoie pentru alimentele necesare. O combină frigorifică prea mare înseamnă automat și un consum mai mare, iar spațiul rămâne nefolosit.

Frigiderele încorporabile

Tot mai des ne dorim să ascundem aparatele de uz casnic sub aparența mult mai elegantei mobile de bucătărie. Așa au apărut frigiderele și combinele frigorifice încorporabile, care pot fi practic încastrate în obiectele de mobilier. Acestea nu sunt cu mult diferite de aparatele de sine stătătoare, dar sunt prevăzute cu sisteme externe de răcire mai performante tocmai din cauza păstrării lor în interiorul mobilierului, au uși plate și vin cu sisteme de prindere a ușilor de cele ale mobilierului. În momentul deschiderii ușilor mobilierului, ușile combinei frigorifice vor culisa cu ajutorul acestor sisteme speciale. Este neapărat nevoie și ca mobilierul în care încastrați frigiderul să respecte condițiile de funcționare a acestuia. Nu orice dulap poate prelua această funcție. Aparatele încorporabile au indicații speciale de ventilație și de prindere în interiorul mobilierului. Din aceste cauze, combinele frigorifice încorporabile sunt ceva mai scumpe decât cele obișnuite.

Găsiți mai multe modele de frigidere incorporabile aici

Frigidere ieftine

Dacă ești student sau nefamilist și tocmai ai luat un apartament sau o garsonieră neutilată în chirie, probabil că nu prea te interesează foarte mult tehnologiile revoluționare din combina frigorifică, ci un frigider cât mai ieftin posibil în care să încapă câte ceva de-ale gurii și câteva beri. Găsiți o listă a celor mai ieftine frigidere de pe piață AICI.

Tehnologia din spatele frigiderului

La o primă vedere, singurele diferențe dintre frigidere sau combinele frigorifice sunt spațiul interior disponibil și compartimentarea, dar tehnologia a avansat totuși destul de mult de la vechiul Fram al bunicilor. Sistemele de dezghețare, filtrele bacteriene și alte caracteristici speciale sunt extrem de importante pentru păstrarea alimentelor.

Compresorul

În spatele frigiderului sau combinei frigorifice sunt montate unul sau două compresoare. Compresorul este practic inima aparatului, cel care pompează agentul refrigerant și asigură funcționarea întregului sistem. Cele mai multe frigidere sau combine frigorifice au un singur compresor care realizează răcirea în cele două compartimente (frigider și congelator).Un frigider cu un singur compresor nu poate asigura reglarea temperaturii în mod separat la frigider și congelator. De aceea veți observa că la aceste aparate există un singur comutator/potențiometru de reglare a nivelului de răcire. La combinele frigorifice mai sofisticate, acolo unde există două compresoare se poate realiza acest reglaj distinct, iar funcția este importantă mai ales atunci când plecați în concediu și lăsați congelatorul sau frigiderul goale. Veți putea regla unul dintre ele să rămână la un nivel foarte mic de răcire și veți putea economisi energia. Bineînțeles, o combină cu două compresoare este mai scumpă, dar poate deveni și mai eficientă din punctul de vedere al consumului. Unele combine frigorifice au chiar și sertare cu reglare individuală a temperaturii.

Sistemele de dezghețare

Există trei moduri folosite pentru a asigura dezghețarea frigiderului: manuală, automată și no frost. La frigiderele vechi, singura metodă de dezghețare era cea manuală. Cu alte cuvinte, din timp în timp trebuia să scoți alimentele din frigider, să scoți frigiderul din priză și să aștepți până se dezgheța. Apoi îl curățai, îl ștergeai și îl conectai în sfârșit la priză. Procesul dura o zi întreagă, dar era obligatoriu pentru că un frigider nedezghețat la timp însemna consum mai mare și performanțe sensibil mai mici.

Dezghețarea automată

În ziua de astăzi, majoritatea frigiderelor și combinelor frigorifice funcționează cu sistem de răcire static și au dezghețare automată. Cu alte cuvinte, răcirea se realizează pe peretele din spate al frigiderului. Asta înseamnă că apa care se condensează pe pereții interiori ai frigiderului este colectată printr-un orificiu din partea de jos a frigiderului și condus către un recipient special în exterior, în partea din spate a frigiderului, lângă compresor. Acesta fiind cald, ajută la evaporarea apei din recipient. Totuși, funcția de dezghețare automată poate exista doar la compartimentul de frigider. Congelatorul  ar putea fi totuși din cel cu dezghețare manuală sau cu alt tip de tehnologie. Este important să cercetați ce tehnologii pentru dezghețare există pentru fiecare compartiment separat.

No frost

Ce mai nouă tehnologie, denumită „No frost”, se referă la răcirea interiorului cu ajutorul unui flux de aer rece și uscat (găsiți modele de frigidere NO FROST aici). Astfel, nici măcar nu va trebui să vă faceți griji pentru umezeala din interior, cu atât mai puțin pentru gheață. Totuși, la frigiderele No frost se recomandă să nu lăsați alimentele fără ambalaj pentru că tind să se deshidrateze mai rapid. În același timp, tehnologia are și avantajul unui consum mai redus și a unei răciri mai uniforme. Cele mai sofisticate frigidere au chiar mai multe fluxuri de aer care învăluie mai eficient produsele. Atenție! Unele combine frigorifice ar putea avea sistem No frost doar pentru unul dintre compartimente (frigider sau congelator). Pentru a beneficia de această tehnologie în toată combina căutați denumirea de „Full No frost”. 

Protecția antibacteriană

Există un fals mit conform căruia bacteriile și mucegaiul ar muri la temperatura frigiderului. Unele, ce-i drept, mor imediat la temperaturi scăzute, dar altele rezistă și până aproape de 0 absolut. Totuși, mitul s-ar putea referi la capacitatea de creștere a acestora, dar și așa, temperatura la care marea majoritate a bacteriilor și fungilor încetează să se mai multiplice este de aproximativ -20 grade C. Așadar, pentru a păstra în siguranță alimentele la frigider avem nevoie de un filtru antibacterian și/sau de protejarea interiorului cu un sistem inhibitor. Acest lucru se realizează printr-o acoperire a pereților cu o soluție de ioni de argint, dar și prin instalarea unor filtre de aer (la frigiderele cu sistem No frost) cu ioni de argint.

Dacă sunteți în căutarea unui frigider, găsiți modelele cu cele mai mari reduceri AICI. Dacă vreți în schimb o combină frigorifică, găsiți cele mai avantajoase discounturi AICI

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub ravan popescu png
cub daniel nuță png
cub valentina pelinel png
narcisa suciu si Daria jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop 26 martie jpg
horoscop zilnic 26 iulie 0 jpeg
cub horoscop iertare png
verighete aur alb jpeg
Fumat - tigara - femeie care fumeaza FOTO Shutterstock
thumbnail Andrei Dutu jpeg