Îngrijirea părului pe durata carantinei. Pași simpli pentru a-l menține sănătos

Ultima actualizare:
Lucian Bratu
Lucian Bratu

Perioada de carantină a dus la închiderea temporară a multor afaceri, iar saloane de înfrumusețare nu au fost scutite de măsurile de protecție impuse de guvern. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ne lăsam părul neîngrijit pe perioada izolării, iar pașii pe care trebuie să îi urmăm sunt cât se poate de simpli, așa cum ne-a povestit Lucian Bratu, hairstylist și vicepreședinte al Intercoiffure România.

Poate părea dificil, la prima vedere, să ai grijă de părul tău de una singură, însă dacă știi câțiva pași simpli și eficienți, poți să îți păstrezi podoaba capilară sănătoasă și pe perioada izolarii. Iată ce recomandă Lucian Bratu.


    Lucian Bratu foto: Arhivă personală
Lucian Bratu foto: Arhivă personală

Părul se spală când simți că s-a îngrășat

Spălarea este cel mai important lucru pentru păr și trebuie să știi că ține de ritmul biologic al lui. Nu există un interval standard la care trebuie spălat, ci fix atunci când simți că s-a îngrășat. ”Poate fi după o zi, două, trei, șapte sau oricând este cazul”, spune Lucian. ”Dacă te speli zilnic, o singură șamponare este suficientă. Dacă te speli după câteva zile sunt indicate două șamponări, iar un șampon de calitate nu va face prea multă spumă la prima aplicare”.

Cum ne spălăm corect? ”Șamponul se întinde în palmă, apoi se aplică pe scalp și lungime, masând scalpul cu buricul degetelor, iar pe lungime se spală cu mișcări blânde, pentru a nu deranja prea mult cuticula”, mai adaugă Lucian. 

Măștile și tratementele se aplică în funcție de tipul părului

După spălare, e momentul să aplici o mască, un balsam sau un tratament. Și aici e foarte important să acorzi atenție tipului tău de păr. Un păr fin sau cu tendințe de îngrășare nu are nevoie de mască mereu. ”Dacă aveți un păr fin, subțire sau cu tendința de îngrășare, aplicați mai rar mască, o dată la câteva spălări. Aplicați balsam de păr în loc de mască, este mai ușor și nu îngreunează firul de păr. Ideal ar fi un balsam de tip leave-in (care nu se clătește), întrucât acesta ajută la hidratarea firului de păr și previne electrizarea”, recomandă expertul.

Însă dacă părul e normal sau are un fir gros, poți să aplici masca mereu. ”Dacă aveți un fir normal sau gros, aplicați mască după fiecare spălat în cantitate suficientă, evitând pe cât posibil rădăcina pentru a nu se îngrășa. Tot acum este momentul să îl descurcați, cu un pieptene cu dinții rari”.

Un tratament de păr, mască sau balsam, ar trebui lăsat minim trei minute, iar în unele cazuri până la 15-30 de minute, dacă ai timp. Atenție mare la clătit, dar și când îl usuci cu prosopul, spune Lucian: ”Reziduurile de mască sau balsam pot duce la îngrășarea mai rapidă a firului. Când îl veți șterge de apa, căutați să îl tapitați cu prosospul, fără mișcări de stoarcere”.

O atenție sporită trebuie acordată părului ondulat. ”În cazul părului ondulat este ideal un prosop mai mătăsos, din microfibră, pentru a putea păstra buclele frumoase.Odată stors de apă, nu mai trebuie pieptănat, întrucât pieptănatul deranjează buclele și modul natural al acestora de a se aranja”, mai spune Lucian Bratu.

Măsti naturale sau maști profesionale?

Se spune că măștile naturale sunt cele mai bune pentru păr, iar internetul este plin de fel de fel de rețete pentru tratamente naturale. Dar sunt cu adevărat mai eficiente? Lucian le recomdantă pentru un păr nevopsit, natural, însă spune că trebuie să ai răbdare și că trebuie să le folosești de mai multe ori. 

Dacă însă ai părul vopsit sau decolarat, chiar, produsele profesionale, din magazine, sunt cele recomandate, iar efectele sunt imediate. 

Trucuri pentru un uscat la ca salon


    foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Ultimul pas e uscarea părului. Dacă vrei volum, e foarte simplu să îl obții. ”Uscați părul cu capul în jos, întâi la rădăcina, apoi pe lungime, venind cu jetul de aer la 45 de grade, de la rădăcina spre varf, niciodată în sens invers (vârf spre rădacină)”, e recomandarea expertului.

Mare grijă însă la îndreptarea cu placa. ”Atunci când optați pentru îndreptarea cu placa, folosiți un produs de tip cremă sau spray, pe care nu îl veți clăti, pentru protecție termică. Îl veți aplica pe păr umed, iar dacă este uleios, se poate aplica și după ce ați terminat de îndreptat. Placa se folosește pe părul proaspăt spălat și uscat, niciodată a doua zi după spălare, întrucât exact atunci se deteriorează”, atrage atenția Lucian.

Părul creț sau ondulat are nevoie de atenție specială

Dacă cu un fir drept e mai simplu, în cazul în care ai un fir creț sau ondulat, ai câțiva pași în plus de urmat pentru a-l menține sănătos.

”Cel mai important lucru este sa nu pieptănați părul după ce ați ieșit de la duș. Aplicați un balsam leave-in și o cremă de bucle (eu prefer cremă în loc de spumă pentru că aceasta din urmă poate să încarce și să apreteze prea tare firul de păr).

Produsele se aplică cu mana și tot cu mana se va strânge, ca o mușcătură, prinzând vârfurile și ridicându-le spre rădăcina, mișcare ce-i va permite să își ia forma ondulată.

Ideal ar fi sa îl lăsați să se usuce singur (acest lucru nu înseamnă sa îl spălați înainte de culcare, din contră) sau cu difuzorul (cu aceeași mișcare pe care ați folosit-o la aplicarea produselor, luați cu difuzorul o bucată de păr pe care o puteți ține în difuzor, ridicând vârfurile până la rădacină și așteptați să se usuce; o uscare haotică sau rapidă va mătui părul și nu va permite buclelor să se formeze).

Părul ondulat se piaptănă doar la spălat, iar în zilele următoare se face un refresh doar cu balsamul leave-in”, spune Lucian.

Evită să te tunzi singură

Dacă în această perioadă am tot văzut tutoriale online despre cum să te tunzi singură, Lucian nu recomandă deloc aceast lucru, dintr-un motiv foarte simplu: ”foarfecele noastre sunt diferite de cele de bucătarie, fiind mult mai ascuțite si având altă precizie. Ceea ce pare simplu pentru noi, în salon, acasă se poate transforma într-un fiasco, iar revenirea la look-ul anterior să necesite luni de zile”.

Ce poți face? Bretonul pentru fi ușor prins cu agrafe până la prima vizită la salon. Iar pentru a evita deteriorarea firului, care ar impune o tunsoare, trebuie să aplici tratamentele destinate tipului de păr, să nu folosești placa și, pe cât posibil, să nu te usuci cu foenul. 

Iar Lucian spune că e foarte important să eviți cozile, deși pot părea potrivite pentru această perioadă, mai ales dacă părul a crescut: ”Folosind un elastic care prinde și tensionează firul de păr veți favoriza îngrășarea și căderea lui. Îl puteți prinde însă cu elastice lejere, care nu strâng atât de puternic”.

Ce faci dacă trebuie să te vopsești

Una dintre marile probleme care a apărut o dată cu închiderea saloanelor este vopsitul. Dacă ai părul vopsit, Lucian recomandă să discuți cu specialistul care s-a ocupat până acum de tine. El va știi ce e cel mai bine să faci în această perioadă, pentru că știe ce produse a folosit și ce are nevoie părul tău. 

Dacă nu vrei să aplezi la o vopsea și vrei să stai până vei ajunge la un salon, Lucian spune că există o soluție simplă și că să nu îți afecteze deloc părul: ”Spray-urile colorante pentru rădăcina sunt un aliat ideal pentru mascarea firelor albe în absența procedurilor de colorare”. Însă, dacă ai părul decolorat la salon, ia-ți adio de la blondul platinat:”Sub nicio formă nu recomand proceduri de decolorare, întrucât pot duce la ruperea părului”, avertizează expertul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
cuplu sex
image
actualitate.net
image
actualitate.net