Îţi cade părul? Mănâncă multe verdeţuri!

Ultima actualizare:

Este normal să ne cadă părul. Unele fire mor, altele se regenerează. În medie, pierdem între 50 şi 100 de fire de păr pe zi. Dacă însă ai perioade în care părul îţi cade „cu pumnul”, trebuie să descoperi cauza. Alimentaţia necorespunzătoare este prima pe lista „vinovaţilor”.

Alimentaţia. Una dintre cauzele frecvente ale căderii părului este alimentaţia defectuoasă sau săracă în vitamine, minerale şi proteine, spune Alina Rau, trainer hair-stylist. E bine să-ţi faci un set de analize pentru a vedea de ce are nevoie organismul tău. Acum, primăvara, profită de verdeţuri. Ele conţin mult fier, care întăresc firul de păr şi previn căderea lui. „Firul de păr este o structură formată din fier, calciu, magneziu şi proteine. Asta ar trebui să conţină şi dieta noastră. Trebuie să avem grijă să mâncăm carne roşie, ouă, spanac şi legume verzi”, explică medicul dermatolog Viviana Iordache.

Curele drastice de slăbire pot genera carenţe de aminoacizi, fier, proteine şi zinc, nutrienţi esenţiali pentru sănătatea părului.

Problemele de sănătate. Afecţiuni ale tiroidei sau diverse modificări hormonale cu care femeile se confruntă după naştere sau la menopauză se numără şi ele printre cauze. Diabetul şi dezechilibrele tiroidei pot provoca de asemenea modificări în organism care slăbesc rădăcina părului.

Dermatita seboreică. Este o afecţiune cronică a pielii care se manifestă prin cruste albicioase, unsuroase sau uscate. La nivelul scalpului, mătreaţa este primul semn. Se poate trata cu şampoane dermato-cosmetice, seruri şi loţiuni cu efect antifungic local. Stresul. E un rău în toate. El generează o constricţie la nivelul capilarelor, împiedicând nutrienţii să ajungă la foliculul de păr. Stresul poate determina creşterea nivelului de testosteron, care se transformă şi întrerupe ciclul de creştere a părului. Tratamentul constă în şampoane dermato-cosmetice, loţiuni şi seruri cu acţiune antifungică locală care se aplică pe scalp.  

Anumite medicamente. Foliculul de păr este incredibil de sensibil la schimbările din corpul nostru. Orice tratament hormonal, inclusiv cu anticoncepţionale, poate contribui la căderea părului. La fel şi  steroizii, chimioterapia, medicamentele pentru diabet, tensiune sau acnee. Inclusiv suplimentele de vitamina A, administrate abuziv, după ureche, pot da acest efect advers.

Aşa faci culoarea să reziste!

Marea problemă pe care o avem cu părul vopsit este că nuanţa aceea frumoasă de la început se estompează rapid. Toate ne dorim să o protejăm şi să o facem să reziste cât mai mult. Există mai multe metode.

! Foloseşte balsam după fiecare spălare şi, cel puţin o dată pe săptămână, o mască hidratantă. 

! Nu te spăla pe cap cu apă prea fierbinte, care deshidratează părul. Clăteşte cu apă mai rece pentru a închide cuticula firului de păr şi a păstra culoarea.

! Încearcă să-ţi montezi un filtru de apă, la duş, pentru a mai elimina din clorul care îţi face părul uscat şi casant.

! Nu sta la soare fără pălărie sau foloseşte un produs cu factor de protecţie UV.

! Dacă foloseşti placa de întins părul sau ondulatorul, aplică înainte un spray de protecţie termică.

Remediile naturiste sunt de mare ajutor

Oamenii s-au confruntat de când lumea cu această problemă a căderii părului, înainte de a apărea tratamente sofisticate în farmacii. Ei apelau la propriile remedii şi se pare că aveau efect. Potrivit medicului dermatolog Viviana Iordache, usturoiul este celebru pentru puterea lui de a regenera părul. Se ia pur şi simplu un căţel de usturoi, se taie pe jumătate şi se freacă scalpul cu el. „Are efect mai puternic decât orice soluţie din farmacie. După aceea, îţi acoperi capul cu o cască de plastic sau cu o pungă şi stai aşa 30 de minute. Apoi speli părul de mai multe ori, ca să se ducă mirosul. E indicat să faci acest lucru în weekend, ca să ai timp să te speli de mai multe ori şi să se ducă mirosul”, spune medicul. Alte soluţii eficiente sunt tincturile de ardei iute şi piper, pe care le găseşti în magazinele naturiste. Sau chiar gazul. Se fac cărări şi se aplică doar pe scalp, cu un tampon. Te pişcă, vor produce o eczemă, însă nu te speria pentru că efectul este unul benefic, de a produce vasodilataţie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net