Monitorizarea atentă a sarcinii, calea spre a avea un bebeluș sănătos. Ce trebuie să faci în fiecare trimestru

Ultima actualizare:

    Monitorizarea atentă a sarcinii este calea spre a avea un bebeluș sănătosfoto: shutterstock
Monitorizarea atentă a sarcinii este calea spre a avea un bebeluș sănătosfoto: shutterstock

Pentru viitoarele mămici pregătirea pentru naştere este extrem de importantă. Ea începe din primul moment în care ai aflat că eşti gravidă şi constă într-o etapă frumoasă, dar şi plină de provocari. În cele 9 luni de sarcină, femeile sunt încurajate să adopte un stil de viaţă sănătos, să-şi facă toate analizele şi testele recomandate de medicul ginecolog.

În articolul de mai jos, Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie, ne spune tot ce trebuie să ştim despre fiecare trimestru de sarcină, ce teste şi analize trebuie să facă o gravidă.

"Sarcina, o epopee de aproximativ 40 de săptămâni, reprezintă starea în care se află femeia între momentul fertilizării ovulului și cel al nașterii, precum și totalitatea fenomenelor prin care embrionul apoi fătul se dezvoltă în uterul matern.  

Sarcina este un miracol pe care nicio știință nu îl poate explica, un proces care te invită să te predai puterii nevăzute din spatele vieții. La capătul acestei călătorii, raiul se așterne sub tălpile mamelor.

Însă sarcina se impune a fi urmarită cu atenție de medicul obstetrician, deoarece aproximativ 20% din cazuri prezintă compicații medicale care pot pune în pericol viața mamei și a fătului. Pentru o sarcină normală, consultațiile se fac o data pe lună în primele două trimestre (între săptămânile 1-28), iar în trimestrul 3 de două ori pe lună (între săptămânile 29-40).

Obiectivele monitorizării sarcinii sunt identificarea riscurilor obstetricale, stabilirea conduitei terapeutice și aducerea pe lume a unui nou născut cu un prognostic postnatal favorabil. De aceea, imediat ce crezi că ești însărcinată, trebuie să mergi la medic.

PRIMA CONSULTAȚIE PRENATALĂ este esențială pentru identificarea factorilor de risc ce pot afecta mama și fătul. Aceasta este consultația în care se pune diagnosticul de sarcină și cuprinde:

  • anamneza pacientei, adică data ultimei menstruații normale, antecedentele obstetricale, antecedentele personale fiziologice (bolile copilăriei - rujeola, rubeola, varicela etc.), antecedente personale patologice (avorturi spontane, operații, hipertensiune arterială, diabet zaharat, afecțiuni endocrinologice etc.), antecedente heredo-colaterale (afecțiuni ale rudelor apropiate, existența unor boli în familie - hemofilie, diabet zaharat, feți malformați etc.), date despre conditiile de muncă și trai;
  • examenul clinic general (măsurarea greutății, înălțimii, tensiunii arteriale și frecvenței pulsului arterial);
  • examenul clinic obstetrical (vagin și col uterin);
  • examen ecografic, pentru a se stabili localizarea sarcinii, vârsta gestațională și viabilitatea produsului de concepție;
  • medicul va recomanda setul de analize corespunzătoare primului trimestru de sarcină - analize de sânge și urină, completate de cele ginecologice;
  • medicul va face viitoarei mame recomandările cu privire la următoarele controale și la conduita pe timpul sarcinii.

SPECTRUL DE TESTE PENTRU PRIMUL TRIMESTRU DE SARCINĂ trebuie să cuprindă:

Hemoleucograma completă, grupa de sânge și Rh-ul, acid uric, creatinina, uree, transaminaze hepatice, colesterol, trigliceride, calcemie, glicemie, cuagulograma, sumar de urină, urocultură, test Elisa pentru Hiv 1 si 2, rpr, tpha, hepatita B si C, secreție vaginală, cultură col uterin.

Investigație imagistică: ecografie.

Optional: Profil Torch, Listeria Monocytogenes, Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.

Dacă ai Rh negativ (o trăsătură moștenită, care se referă la absența unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii), iar copilul are Rh pozitiv, sistemul tău imunitar va produce anticorpi anti-Rh. În mod normal, acești anticorpi nu reprezintă un risc la prima sarcină, însa în cazul celei de-a doua sarcini, dacă fătul moștenește Rh-ul pozitiv de la tată, anticorpii anti-Rh produși anterior vor traversa placenta și vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la apariția anemiei fetale. În acest caz va fi nevoie să faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh în primul trimestru de sarcină și care va fi repetat apoi în saptămâna 28.

Consultaţiile prenatale pentru trimestrul II de sarcină

Cuprind discuții despre evoluția sarcinii, examenul clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, valorile tensiunii arteriale. Se notează data apariției primelor mișcări fetale (data perceperii primelor mișcări de către gravidă). Acest lucru se întâmplă între săptămânile 18 - 22 la prima sarcină și între săptămânile 16 - 20 la următoarele sarcini. Tot în cadrul acestor consultații se monitorizează bătaile cordului fetal, se măsoară circumferința abdominală și înălțimea fundului uterin.

Investigaţii medicale pentru trimestrul II de sarcină

  • Dublu test de sarcină (între săptamânile 11 - 13), triplu test de sarcină (între săptamânile 16 - 18). Aceste  teste sunt folosite pentru detectarea defectului de tub neural și a anomaliilor cromozomiale (de ex. trisomia 21 = sindromul Down, trisomia 13, trisomia 18, sindrom Turner). Dacă la unul dintre aceste teste apar modificări, în sensul unui risc crescut pentru malformații fetale, următorul pas este efectuarea amniocentezei (între săptamânile 16 - 22 de sarcină), în cadrul căreia se va efectua analiza cromozomilor fetali.
  • Tot in trimestrul II, la gravidele cu incompatibilitate în sistem Rh se va recomanda depistarea anticorpilor anti Rh (în săptamâna 16 și 28), analiză ce va fi repetată în trimestrul III.
  • Între săptamânile 20 - 24 de sarcină se recomandă efecturea examenului ecografic de morfologie fetală.

Consultaţiile din trimestrul III de sarcină

Consultațiile prenatale din trimestrul III oferă informații cu privire la evoluția sarcinii, permițând stabilirea prognosticului de naștere și implicit a modalității: naștere naturală sau prin operație cezariană. Consultațiile medicale cuprind:

  • examen clinic general, monitorizarea creșterii în greutate, măsurarea tensiunii arteriale, monitorizarea mișcărilor fetale;
  • examen clinic obstetrical;
  • examen vaginal cu valvele;
  • examen vaginal digital;
  • măsurarea bătăilor cordului fetal;
  • aprecierea mișcărilor active fetale;
  • monitorizarea tonusului uterin.

Investigaţii medicale pentru trimestrul III de sarcină

  • examen ecografic, de regulă transabdominal, dar se poate asocia în unele circumstanțe și ecografia endovaginală;
  •  morfologia fetală de trimestrul III (între săptamânile 30 – 32), pentru a aprecia creșterea fetală;
  • analize de sânge de rutină, analize epidemiologice (săptamâna 36);
  • sumar de urină și frotiu citobacteriologic vaginal (săptamâna 36).

Dr. Dmour Rashad, Medic Specialist obstetrică/ginecologie şi Doctor în Ştiinţe Medicale, cu 12 ani de experienţă dedicați nevoilor şi sănătății femeilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net