Poţi să-ţi faci acasă propriul ruj
Ştiai că o femeie înghite, de-a lungul vieţii, între 2 şi 5 kg de ruj? Şi că aproape jumătate dintre rujurile din comerţ conţin plumb şi alte substanţe care pot cauza cancer? Acum te gândeşti de două ori înainte de a-ţi pune pe buze acest produs cosmetic, nu-i aşa? De ce nu-ţi prepari tu, acasă, propriul ruj? E foarte simplu!
Ceară de albine, unt de shea, ulei de cocos, de migdale, vitamina E şi, pe post de colorant, pudră de sfeclă roşie, acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a-ţi prepara în casă un ruj natural, fără nici un fel de efecte adverse la eventuala înghiţire. Aliona Ţinţu, biochimist şi make-up artist în cadrul Beauty Room, este adepta tratamentelor de înfrumuseţare naturale şi îşi prepară în casă toate cremele de care are nevoie. Chiar şi rujul. Nu e greu, ne dă ea asigurări.
„Este nevoie de o linguriţă de ceară, una de unt de shea, două linguriţe ulei de migdale sau ulei de macadamia, conţinutul unei capsule de vitamina E, 3-4 picături de parfumant (ulei de iasomie sau de bergamotă) şi colorant din sfeclă roşie. Ceara se rade şi se topeşte împreună cu uleiurile pe baie de abur, într-un recipient termorezistent. Se omogenizează bine, apoi se adaugă pudra de sfeclă, hidratată cu doar câteva picături de apă. La final, se pune parfumantul, pentru o aromă delicioasă”, spune Aliona. Compoziţia se toarnă într-un recipient gol de strugurel sau într-o cutiuţă în care ai avut cremă de ochi. Evident, recipientele trebuie să fie curate, sterilizate. Turnaţi compoziţia dintr-o singură mişcare, altfel se poate întări pe parcurs. „Pudra de sfeclă roşie este un colorant natural, non iritant, non alergic, complet solubil în apă. Poţi să mai foloseşti pudră de coacăze negre, care are o nuanţă chiar mai intensă. Toate acestea se găsesc de cumpărat în magazinele naturiste sau pe site-urile dedicate”, mărturiseşte biochimistul.
Rujul acesta poate fi folosit fără restricţii inclusiv de către femeile însărcinate. Singurul dezavantaj este că, având un conţinut mare de uleiuri, la temperaturi de peste 20 de grade se înmoaie. Acasă, e bine să se păstreze la frigider. Şi un alt dezavantaj ar putea fi termenul de valabilitate mai redus, de doar 3 luni.
Şi fardurile de pleoape se pot prepara în casă
Dacă eşti sensibilă la fardurile din comerţ, poţi să ţi le prepari şi pe acestea singură, acasă. Ai nevoie de pudră de cacao, pudră de orez şi pigmenţi minerali, uşor perlaţi, din sursă organică. Aceştia din urmă sunt din argilă colorată, sfeclă roşie, nucşoară, turmeric, cuişoare etc. Dezavantajul este că acest pigment colorat e mai greu de găsit pe piaţă, iar ca să-ţi pisezi ingredientele în propria râşniţă nu e recomandat, deoarece nu vei ajunge la fineţea ideală pentru e le aplica pe pleoape în siguranţă.
Reţeta de luciu de buze
Ingrediente: 1 linguriţă ulei de migdale dulci, una de ulei de cocos, una de ulei de sâmburi de caise, o jumătate de linguriţă ceară de albine, 1 vârf de cuţit pigment cosmetic perlat sau pudră de clorofilă (din argilă) şi 3-4 picături de ulei de bergamotă pentru parfum. Mod de preparare: uleiurile şi ceara se încălzesc pe baie de abur într-un recipient termorezistent. Când s-au fluidizat (1-2 minute), se iau de pe sursa de căldură şi se omogenizează bine cu o spatulă dezinfectată. Când preparatul s-a mai răcit puţin, se adaugă pigmentul mineral, pentru culoare, şi parfumantul. Se transferă balsamul de buze într-un recipient mic, steril.