Scapă de petele pigmentare! Acum e momentul perfect să începi un tratament

Ultima actualizare:

    Tenul pătat de soare poate fi curățat cu produse depigmentare. Tratamentul e bine să-l faci în sezonul recefoto: Shutterstock
Tenul pătat de soare poate fi curățat cu produse depigmentare. Tratamentul e bine să-l faci în sezonul recefoto: Shutterstock

După o vară în care ne-am bucurat de mare, soare, plajă, acum, să evaluăm „pagubele”. Bronzul superb căpătat în vacanță e posibil să fi lăsat în urmă o mulțime de pete pigmentare. Cum scăpăm de ele? Tot acum, în prag de sezon rece, e perioada cea mai bună pentru a începe un tratament. Cosmina Bengescu, farmacist doctorand specializat în tehnici moderne de preparare farmaceutică, ne spune care sunt cele mai bune soluții.

Care sunt cauzele apariției petelor pigmentare?

Cauzele pot fi multiple, însă ele apar îndeosebi în perioada verii, motivul fiind nivelul crescut de melanină. Acesta este un pigment natural, ce se regăsește în organismul nostru și dă culoare părului, pielii și ochilor. Nivelul crescut de melanină poate fi cauzat de expunerea excesivă la soare, factor determinant în apariția acestor pete pe piele. O altă cauza ar mai putea fi fluctuațiile hormonale ce apar în organismul nostru, în special în perioada sarcinii, dar și la menopauză, prin modificarea nivelurilor de estrogen și progesteron. Rămânând în sfera hormonală, petele pigmentare mai pot apărea și în timpul administrării unor tratamente contraceptive. Moștenirea genetică își spune și ea cuvântul când vorbim despre această afecțiune. Conform studiilor de specialitate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, numărul celulelor ce produc melanină scade, însă acestea cresc în volum, iar activitatea lor se intensifică. 


    Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, specializat în tehnici moderne de preparare farmaceutică
Cosmina Bengescu, farmacist doctorand, specializat în tehnici moderne de preparare farmaceutică

Cum scapi de petele pigmentare

Prima vizită pe care e bine să o faci e la medicul dermatolog. În funcție de cauzele apariției petelor pigmentare, specialistul e cel care decide protocolul de tratament adecvat. „Tratamentul constă, de obicei, în creme sau soluții preparate în laborator, după o schemă de tratament personalizată. Sunt eficiente cremele cu derivate de chinone, substanțe chimice care inhibă, la nivel molecular, sinteza melaninei. Alte substanțe conținute în aceste creme fac un peeling omogen și controlat, stimulând regenerarea celulară. În farmacii, se găsesc o mulțime de tipuri de creme depigmentare. Se eliberează fără prescripție medicală cele care conțin ingrediente naturale: arbutina (extract de strugurii ursului), acid salicilic, licorice, extract de rodie etc. Efectele lor se pot vedea după minimum o lună de aplicare zilnică. Cremele depigmentare mai puternice, care conțin ingrediente mai agresive, se eliberează doar cu rețetă de la dermatolog, deoarece tratamentul trebuie cumva controlat”, aflăm de la Cosmina Bengescu, farmacist în cadrul unui laborator din București.

O altă soluție de tratament constă în terapii cu laser sau peelinguri medicale. Sunt mai agresive, costă mai mult, dar au efecte mai rapide, putând „șterge” pete pigmentare dificile.

Evitați remediile naturiste făcute în casă, cum ar fi aplicarea de zeamă de lămâie sau exfolierea feței cu bicarbonat de sodiu, avertizează Cosmina Bengescu. „Ele irită și lezează pielea, putând duce la infecții, acnee, cuperoză, dermatită, reacții alergice”, spune farmacistul.

Ce măsuri trebuie luate în timpul tratamentului

Una dintre cele mai importante măsuri pe care trebuie să o avem în vedere ține de igiena zonei afectate. În aceași timp, e absolut necesară aplicarea unei creme cu factor de protecție dacă ieșim afară, la soare. Multe din aceste soluții de depigmentare produc o fotosensibilizare a pielii. Din fericire, în sezonul rece, soarele își mai pierde din putere, acesta fiind și motivul pentru care toamna este perioada perfectă pentru a începe tratamentul.

Cum prevenim, pe viitor, apariția petelor

Utilizarea produselor pentru protecție solară reprezintă una dintre cele mai facile modalități  de prevenție. Medicii dermatologi recomandă ca aceste produse de protecție să fie aplicate pe piele chiar și în sezonul rece, sau atunci când nu stăm la plajă.

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net