Totul despre cele 5 tipuri de cosmetice

Ultima actualizare:

    5 tipuri de cosmetice
5 tipuri de cosmetice

Speriaţi de poluare, de E-uri sau chimicale, căutăm să ne reîntoarcem la natură. Ne interesează orice este BIO, natural, făcut după reţete tradiţionale.

Şi ne referim aici nu doar la alimentaţie, ci şi la cosmetice. Moda "BIO" a luat amploare şi prin trusele de farduri ale doamnelor şi domnişoarelor care caută leacuri-minune pentru pielea lor. Dar ce înseamnă cu adevărat BIO? Biochimistul Aliona Ţinţu din cadrul şcolii de machiaj Cotimanis Show  vine să facă puţină lumină în acest domeniu. Diferenţa dintre cosmeticele clasicele şi cele BIO, ECO, naturale sau dermato-cosmetice este dată de compoziţia acestora, dar şi de atestarea lor.

Loţiune hipoalergenică de corp Dove Pure & Sensitive, fără parfum,  ajută la repararea pielii sensibile, 20,6 lei/250 ml

Cosmeticele clasice conţin coloranţi, parfumuri şi diferite tipuri de conservanţi, cu denumiri greu de reţinut pentru un necunoscător: formaldehidele, methylchloroisothiazolinone sau mai cunoscuţii "parabeni" (metilparaben, propilparaben, butylparaben şi etilparaben). Nu vă speriaţi, ei sunt admişi de legislaţia europeană atâta timp cât nu depăşesc o anumită concentraţie. Totuşi, în cazul tenurilor sensibile, parabenii pot provoca alergii şi dereglări hormonale.

simeon stalpnicul png

Şampon delicat ph5 Eucerin Dermocapilare, 40 lei/250 ml

Dermato-cosmeticele sunt create de medici dermatologi şi de biologi cu scopul clar de a rezolva anumite probleme ale tenului: acnee, dermatite, alergii. Nici ele nu conţin parfumuri sau aşa mulţi conservanţi, au la bază apă termală, sunt sigure şi naturale, dar, spre deosebire de cele ECO şi BIO, sunt gândite strict pentru diferite tipuri de piele şi au aproape rol de medicament pentru afecţiunile pe care le tratează.

simeon stalpnicul png

Cosmeticele BIO şi ECO conţin şi ele conservanţi, dar într-un procent mai mic faţă de cosmeticele clasice. În definitiv, conservanţii au şi ei un rol, acela de a păstra produsul în siguranţă mai mult timp. Etichetările "fără conservanţi" sunt uneori abuzive. Sunt admişi  5 conservanţi (alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic, acidul sorbic, acidul dehidroacetic) şi sunt interzişi conservanţii nonbiodegradabili (parabenii şi fenoxietanolul). O altă condiţie este că produsele ECO/BIO trebuie să aibă minimum 95% ingrediente naturale, din care 95% de origine biologică.

Apă de parfum BIO din gama Acorelle, 169,9 lei, pe www.life-care.com

simeon stalpnicul png

Asta înseamnă că trebuie să provină din culturi tratate fără pesticide, insecticide sau fertilizatori chimici, fără modificări genetice, pe soluri în care nu s-au folosit tratamente chimice de peste 5 ani.

Pe lângă toate acestea, ECO/BIO înseamnă, de fapt, obţinerea unui certificat care să ateste toate calităţile de mai sus. Certificat care se obţine foarte greu din cauza condiţiilor stricte şi a numeroaselor acte care să-i avizeze produsului calitatea, din cauza controlului şi inspecţiei la care este supus fiecare operator. Obţinerea unui certificat ECO este puţin mai uşoară, nu la fel de exigentă ca în cazul BIO.

Multe creme şi produse cosmetice se promovează ca având în compoziţia lor tot felul de uleiuri bune pentru piele: de argan, de măsline, de macadamia etc. Şi atunci, ne întrebăm, de ce să nu cumpărăm direct uleiul presat la rece din magazinele naturiste? Putem, bineînţeles, să facem acest lucru, însă e posibil să nu dea rezultat în toate cazurile. „Uleiul, ca atare, nu este la fel de bine absorbit în piele ca o cremă. Ba mai mult, el rămâne la suprafaţă, creând o peliculă ce nu lasă pielea să respire şi astfel ducând la formarea coşurilor. Tenurile uscate, în schimb, îl pot primi foarte bine", mai spune biochimistul Aliona Ţinţu.

Lapte demachiant Nivea Pure&Natural, 18,45 lei

simeon stalpnicul png

Cosmeticele naturale conţin şi ele ingrediente naturale extrase de plante provenite din agricultură biologică, pot să nu conţină coloranţi sau parfum, iar procentul de conservanţi este şi aici redus. Se găsesc în magazine naturiste şi pot fi la fel de bune ca cele ECO şi BIO. Diferenţa este că ele nu ating acel procent de 95% de ingrediente naturale, ca cele BIO. Sunt certificate, însă ca „naturale", certificarea BIO atestând respectarea unor reguli foarte stricte de la producere, procesare, până la transport şi comercializare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net