Uite ce alimente îţi strică dinţii!
Ştiai că anumite alimente pe care le consumi zilnic îţi pot afecta sănătatea dinţilor? Medicii ne recomandă să evităm alimentele dulci, băuturile acidulate şi colorate. Iată mai jos care sunt duşmanii zâmbetului tău!
Lămâi, portocale şi grepfrut - Acizii puternici sunt cauza principală a eroziunii smalţului şi a cariilor dentare. În general, dacă un aliment pătează dinţii, înseamnă că este foarte acid (vinul roşu, de exemplu). Citricele au un conţinut ridicat de acizi ce atacă smalţul dentar. Nu este indicată spălarea imediată a dinţilor după consumul de lămâi sau portocale, deoarece substanţele din pasta de dinţi pot reacţiona cu acizii din fructe.
Murăturile - Combinaţia dintre oţet şi zahăr accelerează distrugerea smalţului dentar.
Cafeaua - Acizii tanici din cafea (şi din anumite ceaiuri) atacă smalţul dentar şi pătează dinţii. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intră în contact cu suprafaţa dinţilor tăi, încearcă să consumi băutura folosind un pai.
Vinul roşu - Majoritatea studiilor arată că un pahar de vin roşu pe zi este benefic pentru sănătatea inimii şi scade nivelul colesterolului. Cu toatea acestea, vinul roşu, dar şi cel alb, au pigmenţi foarte puternici ce vor păta cu siguranţă dinţii şi vor afecta sănătatea danturii.
Roşiile - Roşiile nu sunt bune pentru dantură, fie că sunt consumate în sosuri sau crude. Motivul principal este nivelul lor ridicat de aciditate. Este recomandat consumul lor alături de alte alimente mai puţin acide pentru a evita problemele dentare.
Sucurile carbogazoase - Bogate în zahăr, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide şi erodează dinţii chiar şi atunci când sunt băute în cantităţi mici.
Dulciurile - Zahărul din dulciuri duce la apariţia cariilor şi transformă dinţii în medii favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile şi caramelele sunt printre alimentele care ar trebui eliminate din meniu pentru a avea o dantură perfectă.
Fructele confiate - Fructele confiate conţin o cantitate ridicată de zahăr ce afectează smalţul dinţilor. În plus, acestea se lipesc de dinţi, ceea ce le accentuează efectul nociv.