Uite cum pregăteşti maşina pentru inspecţia tehnică periodică


    Nu poţi circula cu maşina dacă ţi-a expirat inspecţia tehnică periodică
Nu poţi circula cu maşina dacă ţi-a expirat inspecţia tehnică periodică

Se apropie termenul la care îţi expiră inspecţia tehnică periodică a maşinii? Ar trebui să mergi cât mai repede la un service autorizat care să-ţi verifice autoturismul! Iată cum să-ţi pregăteşti maşina, care sunt actele de care ai nevoie şi ce verificări auto vor fi făcute.

Pentru autoturismele care au, în afara locului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune inspecţia tehnică periodică se realizează la un interval de doi ani. Dacă maşina este folosită pentru taximetrie, eşti obligat să faci ITP-ul la un interval de şase luni. Cele mai avantajate, din acest punct de vedere, sunt persoanele care şi-au cumpărat o maşină nouă. Motivul? Autoturismul are ITP-ul valabil pentru doi ani.

Pentru a  înscrie o maşină la ITP, trebuie să dispui de următoarele acte:

- Certificat de înmatriculare;- Asigurare R.C.A. valabilă;- Cartea de identitate a autovehicului;- Cartea de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecţie.

Maşina poate fi dusă la inspecţie de către orice persoană, nu este nevoie de prezenţa proprietarului, cu condiţia să aibă asupra sa toate documentele necesare.

La ce verificări este supusă maşina?

Maşina trebuie dusă la un service autorizat RAR pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice. Autoturismul trebuie să fie curat, în special caroseria, şasiul ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. De asemenea, anvelopele trebuie să fie umflate conform indicaţiilor producătorului. Iată la verificări este supusă maşina:

- Identificarea autovehicului (verificare serii caroserie şi motor);- Verificarea aspectului general (urme de accidente, echipamente etc);- Verificarea stării tehnice a autoturismului;- Verificarea noxelor, a emisiilor poluante;- Verificarea sistemului de frânare;- Test jocuri.

Ai fost respins la ITP. Ce-i de făcut?

Dacă maşina a fost respinsă la inspecţie, nu ai voie să circuli cu ea. Mai întâi, trebuie remediate defecţiunile constatate, iar apoi trebuie să te prezinţi pentru o reexaminare. Dacă te prezinţi la aceeşi staţie ITP în decurs de 30 de zile, reverificarea maşinii se va face la tarife mai mici. Autovehiculul nu are drept de circulaţie după expirarea ITP-ului precedent. De aceea, este indicat să te prezinţi pentru noua inspecţie cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului precedent.

Ai ITP-ul expirat? Plăteşti amendă şi rămâi fără talon

În cazul în care circuli având inspecţia tehnică periodică expirată şi eşti oprit de poliţia rutieră, vei plăti amendă şi ţi se va reţine certificatul de înmatriculare. Iată ce prevede Codul Rutier: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat se pedepseşte cu amendă între 315 şi 700 lei”. Mai mult, poliţia îţi reţine talonul, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unităţile RAR.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock
cub theo rose png
cub smiley png
cub claudia pavel cream png
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
cub mircea bravo png
cub irinel columbeanu  monica gabor mr pink png
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
pizza shutter jpg
horoscop shutterstock 1621310242 jpg
121 JPG
Capture JPG
KF L 15 jpg