Totul despre «Ciuperca Neagră» care atacă bolnavii de COVID-19
Îngrozitor! Bilanţul real al deceselor cauzate de COVID-19 în India e de peste 1,6 milioane de oameni, susţin specialiştii. Peste 60% din populaţia care locuieşte în zone rurale sărăcăcioase şi nu are acces la spitale îşi incinerează morţii fără a mai apela la autorităţi. Însă pe lângă COVID-19, mulţi pacienţi mor din cauza mucormicozei provocate de ”Ciuperca Neagră”.
India a raportat până ieri 311.421 de decese cauzate de pandemia de COVID-19 şi peste 27 de milioane de persoane infectate, la o populaţie de 1,39 de miliarde. Însă în timp ce autorităţile se luptă din răsputeri să blocheze răspândirea virusului ucigaş, o nouă molimă face ravagii în rândul populaţiei: “Ciuperca Neagră”. Mucormicoza, o infecţie fungică ce loveşte nemilos în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19. Iată cele mai importante 6 lucruri pe care trebuie să le ştim despre “Ciuperca Neagră”!
Ce este mucormicoza?
Mucormicoza este o infecţie fungică produsă de un anumit grup de mucegaiuri numit mucormicete. Aceste ciuperci atacă organismul uman, care are un sistem imunitar slăbit de COVID-19. Deşi extrem de rară până acum 30 de zile, infecţia are o rată de mortalitate de 46-96% în rândul pacienţilor.
Epidemiologul K.C. Rondello de la Universitatea Adelphi a explicat că ”mucormicoza este o infecţie rară, invazivă, contagioasă şi extrem de periculoasă”. În ultimii 10 ani, în India, au fost descoperite doar cinci cazuri, însă în ultimele săptămâni numărul a sărit la peste 20.000. Atacă pacienţii care au avut COVID-19 şi care au fost trataţi cu medicamente pe bază de steroizi.
Simptomele «Ciupercii Negre»
Mucormicoza atacă diferite părţi ale corpului şi prezintă o gamă variată de simptome. Infecţia se dezvoltă în sinusuri şi în creier (regiunea rinocerebrală) şi provoacă febră, frisoane, dureri de cap şi congestie nazală. Infecţia ajunge apoi la plămâni, apar tusea, durerea în piept şi respiraţia tăiată. Când ajunge în sistemul digestiv apar durerile abdominale, greaţă, vomă şi sângerare gastrointestinală. Rata de mortalitate în acest punct este de 54%, indiferent de vârstă.
Mucormicoza se răspândeşte prin spori
În mod normal, mucormicoza nu este contagioasă, dar se răspândeşte prin inhalarea sporilor lansaţi în aer de ciupercă. Sporii se fixează în tractul sinusal şi se răspândesc în organism în absenţa unei reacţii prompte a sistemului imunitar al organismului gazdă.
«Ciuperca Neagră» distruge plămânii
Doctorii din cadrul Centrului de Prevenire şi Control ale Bolilor au atras atenţia că “Ciuperca Neagră” are efecte devastatoare asupra plămânilor şi poate provoca decesul la mai puţin de 48 de ore din momentul apariţiei primelor simptome. Mucormicoza poate apărea şi la persoanele care iau medicamente imunosupresoare.
Mucormicoza, fatală la diabetici
Doctorul american Kishorbhai Gangani, de la spitalul Arlington Memorial din Texas, a explicat că printre primele cazuri de “Ciupercă Neagră” raportate în India au fost cele ale pacienţilor bolnavi de diabet. ”Mucormicoza se răspândeşte şi face victime în rândul organismele bolnave, care au sistemul imunitar scăzut”, a spus specialistul care a amintit de avertismentul OMS cu privire la riscul răspândirii mucormicozei la nivel mondial.