Medicii britanici vor să introducă vitamina D în alimentele de bază pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2
Specialiştii din Marea Britanie cer autorităților suplimentarea alimentelor de bază, cum ar fi laptele și pâinea, cu un complex de vitamina D, pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Metoda este utilizată în numeroase țări, deoarece în lipsa vitaminei D, organismul este mult mai predispus la infecţii, relatează Mediafax, citând The Guardian.
Marea Britanie se confruntă cu o creştere accelerată a cazurilor de COVID-19, iar prim-ministrul Boris Johnson a anunţat că Anglia va intra în carantină din 5 noiembrie până pe 2 decembrie.
Specialiştii în sănătate din Marea Britanie, citați de The Guardian, atrag atenţia cu privire la deficienţa de vitamina D de care suferă aproape jumătate din populaţia ţării, scrie Mediafax.ro. Din cauza lipsei soarelui, principalul furnizor de vitamina D în organism, specialiştii recomandă suplimentele din septembrie până în martie.
Vitamina D, aliat împotriva infecțiilor
Din lipsă de vitamina D, organismul este mult mai predispus la infecţii, conform studiilor. Săptămâna trecută, cercetătorii din Spania au ajuns la concluzia că 82% din pacienţii internaţi cu coronavirus, dintr-un eşantion de 216 participanţi, sufereau de o deficienţă de vitamina D. Practica introducerii de vitamine în compoziţia alimentelor de bază şi accesibile este des întâlnită în ţări precum Finlanda, Suedia, Australia şi Canada. În Marea Britanie, însă, Departamentul de Sănătate Publică a respins astfel de iniţiative de peste 10 ani. Unele alimente, precum cerealele şi ciupercile, sunt deja îmbogăţite cu vitamina D. Şi făina albă, în Marea Britanie, este îmbogăţită cu un complex de vitamina B. Un studiu realizat în anul 2019, de Universitatea din Birmingham arată că numărul persoanelor care suferă de deficienţă de vitamina D ar putea scădea cu 25%, dacă, de exemplu, făina ar fi îmbogăţită cu un complex de vitamina D.
Atenție la excesul de vitamina D!
Pe de altă parte, excesul de vitmina D este dăunător, deoarece acumularea de calciu în sânge poate provoca greață, vărsături, slăbiciune, urinare frecventă, dar și sete excesivă, durere de stomac, amețeală și confuzie. În unele cazuri, simptomele pot progresa către durere osoasă și probleme renale ca urmare a formarii calculilor renali. Suplimentele alimentare se iau numai la recomandarea medicului.
Citește și:
De ce este importantă vitamina D pentru organism
Perioada de izolare le-a adus copiilor carențe de vitamina D? Ce spune pediatrul Mihai Craiu